open-navfaktor-logo
search
16 zemljotresa
Tlo se još trese: Neizvjesna noć pred stanovnicima Petrinje, traga se za preživjelima, najmanje sedam žrtava
Pred stanovnicima Petrinje, Siska i drugih mjesta Sisačko-moslavačke županije je neizvjesna noć nakon razornog potresa od 6,2 po Richteru koji je danas u 12.19 sati pogodio Petrinju, i u kojem je prema dosadašnjim informacijama poginulo sedam osoba, a materijalna šteta je ogromna.
29.12.2020. u 21:29
get url
text

VEZANI TEKST - Najmanje šestero mrtvih u zemljotresu u Hrvatskoj: Među žrtvama curica u Petrinji i otac i sin kod Gline

Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je večeras da je grad i okolinu Petrinje pogodilo najmanje 16 naknadnih podrhtavanja tla jačine iznad tri stepena po Richteru koja su uslijedila nakon današnjeg razornog potresa.

Materijalne štete na stambenim, privrednim, vjerskim i drugim objektima te na infrastrukturi su goleme i još ih je nemoguće procijeniti.

Tokom noći će službe spašavanja zajedno sa psima tragačima pregledati teren u slučaju da je neko ostao zarobljen ispod ruševina, a u toku je i obilazak sela između Petrinje i Siska kako bi se vidjelo kakvo je stvarno stanje.

U Petrinji se podiže i šatorsko naselje sa krevetima gdje će biti smješteni svi bez krova nad glavom.
Tokom dana nije bilo električne energije ali je u večernjim satima u nekim područjima kvar popravljen, što olakšava potragu i čišćenje ulica i zgrada.

U Sisku su najviše stradale starije kuće u centru grada, a među njima i Gradska vijećnica, Muzička škola, Kuća Tuškan i brojne druge.

Uz ostale vjerske objekte, teško je oštećena sisačka katedrala, te crkva Sv. Marije Magdalene u Selima, jedna od najreprezentativnijih baroknih crkava.

VEZANI TEKST - Pogledajte strašan snimak razornog zemljotresa iz Petrinje

Vatrogasci su tokom dana imali stotine intervencija, a policija moli građane da se suzdrže od dolazaka u Petrinju kao i da ne ulaze u objekte.

Nakon višesatne potrage u ruševinama crkve u Žažini pronađeno je tijelo orguljaša. U crkvi je u trenutku potresa bilo četvero ljudi, a troje se uspjelo spasiti.

Nuklearna elektrana Krško, jedina nuklearka u regiji, smještena u Sloveniji u blizini granice sa Hrvatskom, nakon današnjeg zemljotresa je zaustavljena.

Zemljotres se osjetio i u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim susjednim zemljama, pa čak i do Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.