open-navfaktor-logo
search
Tok događaja
Tlo u Albaniji se i dalje trese: Broj mrtvih raste, objavljena prva imena
Albaniju je tokom noći sa ponedjeljka na utorok pogodio razorni zemljotres u kojem je veći broj poginulih i povrijeđenih
26.11.2019. u 07:52
get url
text
Posljedice zemljotresa u Albaniji
Posljedice zemljotresa u Albaniji

21:39- Albanski portal faktor.al objavio je da je identificirano je 14 žrtava zeljotresa koji je rano jutros pogodio ovu zemlju. Živote su izgubili: Selvie Lala (74), Erisa Cara (25), Arjela Lala (5), Kristi Reçi (25), Erjola Boshku (25), Sadik Qato (80), Amelja Lala (10), Sahate Lala (50), Bajram Hajdarmataj, Plator Zeneli, Bukurie Leka, Sardi Çukoa, Isa Abazi i Shemsi Abazi.

Ukupan broj poginulih dodatno je povećan i za sada iznosi 22.

19:20-  Premijer Edi Rama posjetio je Thumanu, jedno od najteže pogođenih područja snažnim potresom koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju. U pratnji potpredsjednika Vlade Eriona Braçea i ministra unutrašnjih poslova Sandrera Lleshaja, šef vlade sastao se s lokalnim stanovnicima čije su se kuće srušile zbog snažnog potresa. Stanovnici su rekli da je jedan broj ljudi još uvijek zarobljen ispod ruševina.

Ekipe za spašavanje zajedno s hitnim timovima koji dolaze s Kosova, Italije, Grčke i drugih susjednih zemalja, nastavljaju s naporima spašavanja u tom području, javila je ATA.

{$galerijaFotografija}

19:11- Ministarstvo odbrane Albanije saopćilo je da je od posljedica zemljotresa u Draču život izgubilo najmanje 20 osoba. Do sada je spašena 41 osoba, javlja AA. Od posljedica potresa povrijeđeno je više od 600 osoba.

Još jedan u nizu zemljotresa pogodio je u 18.19 sati područje albanske obale, koja je i jutros najteže pogođena zemljotresom. Epicentar posljednjeg zemljotresa je 22 kilometra od grada Drača, a jačina je 4,7 stepeni po Richteru.

16:42-  Ured Evropske unije u Tirani saopćio je u utorak da je mehanizam bloka za civilnu zaštitu mobiliziran kako bi pomogao Albaniji da se nosi s posljedicama snažnog potresa. Timovi iz Italije, Grčke i Rumunije već se nalaze u Albaniji, dok su Mađarska, Njemačka, Hrvatska, Francuska, Estonija, Češka Reepublika i Turska također ponudile pomoć, prenosi Associated Press.

16:40 - Albaniju je u 14.05 pogodio još jedan zemljotres jačine pet stepeni po Rihterovoj skali s epicentrom na rtu Rodon. Kako je prenio albanski portal Sot News, to je samo još jedan u nizu potresa koji su od jutros zabilježeni u dijelovima Albanije. Ovaj potres se najviše osjetio u Draču i Tirani, javljaju agencije.

16:12 -  Prema posljednjim informacijama, najmanje 16 osoba poginulo je u snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio Albaniju, a spasilačke ekipe i dalje su na terenu i pretražuju ruševine

15:34 - Turski crveni polumjesec šalje u zemljotresima pogođenu Albaniju konvoj humanitarne pomoći i delegaciju eksperata za djelovanje u slučajevima katastrofa

15:27 - Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji 

14:47 - Vlada Kosova je danas na vanrednom zasjedanju odlučila da izdvoji 500 hiljada eura finansijske pomoći Republici Albaniji pogođenoj rano jutros jakim zemljotresom

13:26 - Broj poginulih porastao je na 15

12:18- Albanski mediji javljaju da broj žrtava pronađenih ispod ruševina zgrada raste. Trenutno ih je 13

{$galerijaFotografija}

11:38 - Telegrame saučešća albanskim zvaničnicima uputili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Džaferović je pozvao institucije i organizacije u BiH da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima, dok je Zvizdić poručio da računaju na prijateljsku podršku BiH.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH uputili telegrame saučešća: Poziv institucijama da pomognu Albaniji

VEZANI TEKSTZvizdić uputio telegram saučešća premijeru Rami: Računajte na podršku BiH

9:39 - Srbija je spremna u okviru svojih mogućnosti da pruži svaku vrstu pomoći u otklanjanju posljedica razornog zemljotresa u Albaniji, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Pomoć je ponudio i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Vučić: Srbija spremna da pomogne u otklanjanju posljedica razornog zemljotresa u Albaniji

9:27 - Među žrtvama su i djeca. Djevojčica je poginula, a dječaka su uspjeli spasiti nakon što je ostao zarobljen u ruševinama.

VEZANI TEKST - Zemljotres u Albaniji: Djevojčica poginula, dječak ostao zarobljen pod ruševinama

9.09 - Nove informacije govore da je poginulo najmanje sedam ljudi, dok je više od 300 povrijeđenih.

9:08 - Stižu i prve informacije o žrtvama. Muškarac je poginuo skočivši u panici sa balkona, dok je žena u Thumani stradala pokušavajući spasiti nećaka.

VEZANI TEKST - Čovjek skočio sa zgrade tokom zemljotres u Albaniji, poginuo je

8:55 - Albanski mediji javljaju da broj žrtava raste, te da je najmanje poginulo pet ljudi.

VEZANI TEKST - Haos uživo: Zemljotres uzdrmao TV studio i zgradu koja se zamalo srušila

7:52 - Tri osobe poginule su u snažnom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice po Richteru koji je jutros u 3.54 pogodio neposrednu okolinu albanskog grada Drača, a osjetio se u cijelom regionu. Više od 150 osoba je povrijeđeno, javlja RTS

Najmanje tri osobe su poginule u snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio Albaniju, a albanski premijer Edi Rama stigao je u Drač, koji je najviše pogođen snažnim zemljotresom, javljaju albanski mediji. 

Dvije žrtve su žene u Draču, a jedna u mjestu Tumane, kod Drača.

Još jedan snažan zemljotres jačine 5,4 stepena pogodio je jutros Albaniju. Zemljotres se dogodio u 7.08, prenose albanski mediji.

Ministarstvo zdravlja Albanije saopćava da je povrijeđeno 150 ljudi, a veliki broj objekata je srušen ili je pretrpio značajnu štetu.

20191126_2_39516285_49800643.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.