open-navfaktor-logo
search
Izbori u Srbiji
To se nije dogodilo nikad od 2000. do danas: Izborna komisija rezultate saopćava tek sutra
U Srbiji je u 20 sati zatvorena većina birališta i počelo je prebrojavanje glasova. Svi koji su se zadesili na biračkim mjestima, moći će da glasaju i nakon 20 sati. Prema trenutnim projekcijama izlasnost je oko 60 posto. 
03.04.2022. u 20:33
get url
text

Na biračkim mjestima širom Beograda su veliki redovi građana, koji čekaju duže i od pola sata da bi glasali. Prema pravilniku svi oni koji se u 20 sati kada se zatvaraju biračka mjesta nađu na ili ispred biračkog mesta imaju pravo da glasaju i nakon toga.

Ispred zgrade Republičke izborne komisije iz predostrožnosti postavljena je metalna ograda i raspoređene policijske snage.

Republička izborna komisija (RIK) nije večeras saopćila preliminarnu izlaznost na predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim danas u Srbiji, na posljednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta.

Poslije sjednice koja treba da bude sutra u 20 sati RIK će saopćiti preliminarne rezultate izbora a do tada neće držati konferencije za novinare. To se nije dogodilo nikada od 2000. godine do danas.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u 20 sati zatvorena većina biračkih mjesta, a da će svi koji su se do tada zatekli na biračkom mjestu imati pravo da glasaju. Dimitrijević je objasnio proceduru prebrojavanja glasova nakon zatvaranja izbornih mjesta, ali je naveo da će konačna izlaznost biti saopćena "u zakonom propisanom roku".

Prema njegovim riječima, RIK će sutra poslije 20 sati održati sjednicu na kojoj će biti saopćeni preliminarni rezultati na osnovu do tada obrađenih biračkih mjesta.

Predsjednički kandidat Aleksandar Vučić stigao je u štab svoje Srpske napredne stranke. Uz Vučića je bio i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vestić, kao i još nekoliko funkcionera SNS-a. 

Šef opozicionog Pokreta slobodnih građana napadnut je kod mjesnog odbora Srpske napredne stranke Nova Galenika u Zemunu. Grbović je kasnije izjavio da je primijetio da članovi SNS-a koriste paralelne biračke popise, nakon čega su ga, kako je ispričao, fizički napala desetorica muškaraca.

I ispred Ambasade Srbije u Berlinu danas se dogodio incident u kojem su se potukla najmanje dva birača u redu za glasanje.

VEZANI TEKST - Incidenti na biralištima u Srbiji: Guranje, vika, umrli na biračkom spisku

Posmatrači Crte zabilježili su i dva slučaja takozvanog bugarskog voza koja će Posmatračka misija Crte prijaviti policiji. Također, na jednom biračkom mjestu u Beogradu zabilježeno je takozvano kolektivno glasanje.

Osim ovoga, kako su javili srbijanski mediji, biračko mjesto 17 "Šesta beogradska gimnazija" bilo je privremeno zatvoreno zbog incidenta, kada je jedan muškarac ušao je u raspravu na biračkom mjestu i vikao na članove biračkog odbora.

Korisnici društvenih mreža masovno dijele videosnimak koji je se pojavio na Twitteru. Video, na kome je, kako sumnjaju korisnici Twittera, zabilježen momenat kupovine glasova za izbore koji se danas održavaju u Srbiji, navodno je snimljen u centru Beograda, u Ulici Kraljevića Marka, na Starom Gradu.

Građani Srbije su danas mogli da glasaju za predsjednika, zastupnike u Skupštini Srbije, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 općina. Pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima imalo je 6.502.307 birača. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.