open-navfaktor-logo
search
Nova adresa
Todorić prespavao prvu noć u Remetincu
Bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić u srijedu navečer, nešto prije 21 sat, dovezen je do istražnog zatvora u Remetincu, koji mu je određen u istrazi pokrenutoj zbog sumnji u izvlačenje više od 250 miliona maraka iz njegove bivše kompanije
08.11.2018. u 08:49
get url
text
Dovođenje Ivice Todorića u Remetinac
Dovođenje Ivice Todorića u Remetinac

Todorića je odmah nakon slijetanja aviona na pisti dočekao policijski automobil, koji ga je odveo do Remetinca, pa poput ostalih nije prolazio putničkim terminalom, javila je Hina.

U zatvorski krug ušao je u koloni službenih vozila, nakon čega je uslijedila uobičajena procedura zatvorskog prijema - od pregleda do oduzimanja stvari, pa smještaja u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužilaštvu, gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese odbranu.

Iako je u aferi "Agrokor" ukupno 15 osumnjičenih, istražni zatvor bio je odobren jedino za Todorića, čija se odbrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana, jer Todorić je bio u bijegu.

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužilaštvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora, pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja oko 300 miliona maraka.

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od 300 miliona maraka, Državno odvjetništvo Hrvatske dodaje i  80 miliona maraka pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom, koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. decembra, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri, preko kompanije Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Osim Todorića, tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su podstaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u firmu Zagreb-Montaža, podsjeća Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.