open-navfaktor-logo
search
U istražnom zatvoru
Todorić u tužilaštvu: Nekada najbogatiji Hrvat sada nema ni za jamčevinu
Advokatica Sloković je rekla da novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine
14.11.2018. u 17:09
get url
text

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić iznio je svoj iskaz u tužilaštvu i nije odgovarao na pitanja, a po riječima njegovih advokata tužitelji su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz njegove bivše kompanije, ali ne i zbog Nexusovih zajmova.

Njegova braniteljica Jadranka Sloković izjavila je novinarima ispred tužilaštva, gdje je Todorić doveden iz istražnog zatvora, da je ispitan samo u odnosu na predmet Agrokor za koji je za njim i izdant evropski nalog za hapšenje i na osnovu kojega je izručen Hrvatskoj, javlja Hina.

- U odnosu na Nexus fond nije izručen i tražimo da se postupak provede prema zakonu. Oni moraju tražiti dozvolu engleskog suda za procesuiranje tog predmeta - kazala je Sloković. Pojasnila je da se slučaj Nexus nije spominjao u zahtjevu za izručenje te da je stav obrane kako je "Todorić izručen samo za provođenje jednog jedinog krivičnog predmeta".

Rekla je i da Todorić nije odgovarao na pitanja tužilaštva, jer s obzirom na situaciju u istražnom zatvoru, nema uvjeta za pripremanje obrane.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri, preko kompanije Nexus ulaganja, dao Agrokoru.

Na novinarsko pitanje ima li obrana "novi adut" ako Todorić ostane u Remetinicu, Sloković je kazala da u tom slučaju nastupa "pitanje jamčevine i visine jamčevine“.

Upitani jesu li spremni povećati jamčevinu, budući da sudija istrage odbio raniju od oko milion kuna, a koja je bila jednaka onoj što je Todoriću određena u Londonu, Sloković je rekla da novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine.

- S nekretninama imamo podređeni problem, imali ste prilike u drugim predmetima vidjeti kako to s nekretninama izgleda - kazala je advokatica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.