open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Tokom izbornog dana sanitarni inspektori obišli 121 biračko mjesto
Timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo tokom dana su, prema do sada obrađenim podacima, obišli 121 biračko mjesto na području Kantona Sarajevo s ciljem praćenja načina odvijanja izbornog procesa na Lokalnim izborima 2020. godine u uslovima epidemije COVID-a 19.
15.11.2020. u 19:50
get url
text

Kako je utvrđeno, propisane higijesnko-epidemiološke mjere uglavnom su ispoštovane, uz nekoliko izuzetaka koje se odnose na nedostatak dezinfekcinog sredstva u dva slučaja, dezobarijera u tri slučaja, dok je nepoštivanje fizičke distance evidentirano na dva mjesta.
 
Ispred ulaza na biračko mjesto na kontrolisanim biralištima bilo je obezbijeđeno mjerenje tjelesne temperature birača, međutim u jednom slučaju termometar nije bio ispravan. Na jednom od birališta naložemo je da se osiguraju dodatne maske i rukavice za brojanje listića. Za sve evidentirane nedostatake inspektori su na licu mjesta zapisnikički naložili uspostavljanje propisanih mjera, koje su još u momentu nadzora ispoštovane.
 
Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19, kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.