open-navfaktor-logo
search
Trener Plavih
Tomislav Ivković: Nisam požalio što sam došao u Željezničar
Trener Željezničara Tomislav Ivković dao je intervju za sportske novosti.
11.12.2021. u 15:50
get url
text

Željezničar je polusezonu Premijer lige završio na šestom mjestu na tabeli sa 26 bodova, samo četiri manje od banjalučkog Borca koji se nalazi na trećoj poziciji.

Ivković je podijelio svoje impresije za dosadašnji dio prvenstva.

 - Kad sam došao rečeno mi je da je ključni cilj zadržati status. Zbog uobičajenih problema klubova, finansijske neimaštine, otišlo je 14 standardnih igrača. Nije bilo drugog nego se prestrojiti, uveli smo mnogo mladih igrača, godišta 2000. do 2004. i svi su me oni prije svega karakterno oduševili. Naša tri tenora, kapiten Aleksandar Kosorić (34), Ermin Zec (33) i Samir Bekrić (37) pravi su heroji. Odigrali su veliku ulogu da svlačionica diše kao jedan i da kao kolektiv prevladamo sve poteškoće. A vjerujte, bilo ih je mnogo, i baš zato svi ti momci zaslužuju da im skinem kapu - rekao je Ivković i dodao da voli raditi sa mladim fudbalerima:

- To me ispunjava, pogotovo kada vidim skromne i radišne momke koji iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu iskazuju napredak, usvajaju nova znanja. Mi smo igrali s čak 7 momaka koji su iz klupske škole. Digli su se barem 50% u vrijednosti i učinku u odnosu na početak sezone, u koju su ušli bez seniorskog iskustva. To je temelj za budućnost ovog velikog kluba - riječi su trenera Željezničara.

Hrvatski trener je rekao da nije požalio što je došao u tim sa Grbavice.

- Ma ni slučajno. Vrijedilo bi već samo zbog doživljaja proslave 100. godišnjice kluba, koja je bila spektakularna, pokazatelj ogromne ljubavi navijača prema Želji. Znao sam još iz igračkih dana za tu posebnu emociju koja vlada oko kluba s Grbavice, ali kada to osjetiš iz prve ruke, i to još u bitno drugačijim uslovima, to je senzacionalno. Kako se diše za Željezničar to me podsjeća na privrženost koju gaje na primjer Škoti za svoje Rangerse ili Celtic. Ljubav koja nema limita - rekao je trener nahvalivši Manijake.

U razgovoru se Ivković dotakao i legendarnog Ivice Osima, kao i Amara Osima.

- Oni su stvarno sjajni. Ivica Osim je najjači trener koji me u dugoj karijeri, s puno i velikih imena, trenirao. Legenda je u svakom smislu i velika je šteta što ga je bolest spriječila da se još više uključuje u bosanskohercegovački fudbal. Sin Amar je najtrofejniji trener u klupskoj histoiji i time sam sve rekao. S moje strane trudim se raditi na najbolji način, imam puno iskustva i mislim da mogu pomoći u ovoj fazi vraćanja u život ove iznimne fudbalske institucije - zaključio je trener Plavih za sportske novosti.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.