open-navfaktor-logo
search
Projekat 3Smart
Tomislavgrad dobio prvu "pametnu zgradu" u BiH
Zgrada u kojoj je smješten centar za upravljanje prvom vjetroelektranom u BiH Mesihovinom, opremljena je naprednim sistemima grijanja i hlađenja
10.07.2019. u 21:35
get url
text

Poslovna zgrada Elektroprivrede HZ HB u Gospodarskoj zoni Vučji brig kod Tomislavgrada prva je "pametna zgrada" u BiH.

Zgrada u kojoj je smješten centar za upravljanje prvom vjetroelektranom u BiH Mesihovinom, opremljena je naprednim sistemima grijanja i hlađenja. Posjeduje fotonaponsku elektranu, baterijski sistem za pohranu energije i meteorološku stanicu uz pomoć kojih se obavlja prediktivno upravljanje energijom, upravljanje grijanjem/hlađenjem po zonama i obavlja optimalna razmjena energije s mrežom.

Opremanje zgrade najnovijom tehnologijom obavljeno je u okviru projekta 3Smart (akronim od engleskog: Smart Building – Smart Grid – Smart City), čiji je jedan od partnera Elektroprivreda HZ HB. Spomenuti projekt provodi se u šest zemalja (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina), a sufinancira se kroz Dunavski međunarodni program Interreg Danube.

Projekt i "pametna zgrada" u Vučjem brigu bit će predstavljeni 18. jula u sjedištu Elektroprivrede HZ HB u Mostaru, objavila je Fena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.