open-navfaktor-logo
search
Arheolozi na terenu
Tomislavgrad: Pokraj lokalne ceste pronađeno groblje iz srednjeg vijeka
Prilikom izvođenja pripremnih radova na proširenju lokalne ceste u Tomislavgradu koja povezuje naselja Kongoru i Borčane pronađeno je staro kameno groblje koje datira između 13. i 15. stoljeća.
25.05.2022. u 20:02
get url
text

Kameni predmeti koji izgledaju kao grobovi pronađeni su pored lokalne ceste ispod historijske delmatske gradine na Libu nadomak najpoznatijeg mitskog lokaliteta u prošlosti ovog kraja, kazao je Feni kustos Franjevačkog muzeja fra Jozo Križić u Tomislavgradu i arheolog Stipan Dilber.

Dodali su da je spomenuti lokalitet nekoliko puta bio devastiran, te da su se na njemu znali pronaći razni unikatni historijski predmeti.

 

Naglasio je kako grobovi nisu otvarani te će ih pregledati stručnjaci iz oblasti arheologije i antropologije.

- Historija grobova istražit će arheolozi i antropolozi iz BiH i Hrvatske koji su već informirani o navedenom nalazištu - rekao je Dilber, naglasivši pritom da bi se prema prvim preliminarnim istraživanjima moglo raditi o groblju iz kasnog srednjeg vijeka.

Kustos Franjevačkog muzeja naveo je kako će Općina Tomislavgrad uvesti arheologe u predistražne radnje za proširenje ceste. Time će se, prema njegovom mišljenju, zaštititi i sačuvati kulturna i historijska baština ovog područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.