open-navfaktor-logo
search
Gastronomski klasici
Topao ili hladan, podjednako je dobar: Kolač sa jabukama
Kolač možete servirati uz kuglu sladoleda, karamel-umak ili čokoladni preliv
14.09.2019. u 08:27
get url
text

Potrebno je: 1 čaša griza, 1 čaša oštrog pšeničnog brašna, 1 čaša šećera, 1 prašak za pecivo (12-15 grama), 1 vanilija šećer (10-15 grama), 5 velikih jabuka (može i više ako želite bogatiji fil), cimeta po želji, po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude).

Postupak pripreme:

1. U dublju posudu dodajte jednu čašu od tri dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilija šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.
2. Dno tepsije nauljite ili premažite maslacem. Rukama pospite suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, nego dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno posude.
3. Preko suhe smjese pospite obilnu količinu nairendanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. Preko jabuka ponovo pospite suhu smjesu dok jabuke u potpunosti ne budu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili dok ne napunite posudu (najčešće budu tri sloja).
4. Na kraju po kolaču nairendajte maslac i pecite ga u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
5. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog.
6. Kolač možete servirati uz kuglu sladoleda, karamel-umak ili čokoladni preliv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.