open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Toplane žele koristiti termalnu vodu sa Ilidže za daljinsko grijanje
Toplane Sarajevo potpisale su sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH Ugovor o dodjeli novca u okviru "Projekta hidrogeoloških istraživanja termalnih voda na području Ilidže za potrebe daljinskog grijanja Toplana Sarajevo", s krajnjim ciljem iskorištavanja obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grijanja Toplana Sarajevo.
06.07.2020. u 09:47
get url
text

Novac u iznosu 35.000 KM koji će biti dodijeljen Toplanama podrazumijeva izradu projektne dokumentacije.

Ukoliko hidrogeološka ispitivanja kroz prvu fazu ovog projekta pokažu svoju opravdanost u smislu pronalaska geotermalne vode zadovoljavajuće temperature, nastavit će se izradnja geotermale bušotine na koju će Toplane imati koncesiju i koristiti geotermalnu vodu u sistemu daljinskog grijanja.

Implementacijom tog projekta planirano je zagrijavanje ilidžanskih naselja koje pokrivaju kotlovnice Mala Aleja, Mlade Bosne i Tome Međe.

Realizacijom tog projekta uvodi se potpuno novi način zagrijavanja koji isključuje korištenje prirodnog gasa i drugih alternativnih energenata u procesu proizvodnje toplotne energije, što ima neprocjenjiv pozitivan uticaj u doprinosu kvaliteti zraka, ističu iz KJKP "Toplane - Sarajevo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.