Japanski proizvođač

Toyota eksperimentiše sa hibridom na solarni pogon

Objavljeno: 18.09.2019. u 08:32

Struja iz solarnih panela ide direktno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u vožnji i parkiran

Japanski proizvođač automobila Toyota eksperimentiše sa hibridnim modelom Prius na solarni pogon, koji bi anulirao potrebu za punjenjem električnih automobila na posebnim stanicama. Toyotini inžnjeri inspiraciju su našli u novim, tankim solarnim pločama za satelite.

U projektu koji je finansirala japanska vlada, inžinjeri su postavili solarne panele na haubu, krov, zadnje staklo i bočne elemente karoserije kako bi utvrdili koliko struje mogu da proizvedu iz energije Sunca.

Struja iz solarnih panela ide direktno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u vožnji i parkiran. Tokom sunčanih dana paneli mogu proizvesti dovoljno struje za prelazak razdaljine od 56 kilometara. Rezultat je znatno lošiji u slučaju oblačnog vremena, ali i prevelikih vrućina. U takvim bi se uslovima automobil morao zaustaviti i puniti na električnim punjačima.

Najveći izazov inžinjerima Toyote je smanjiti težinu baterija, ali i izuzetno velike troškove.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije