Tradicionalni Božićni koncert sutra u Narodnom pozorištu

Objavljeno: 04.01.17 u 14:44

Povodom nastupajućeg pravoslavnog Božića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" sutra u Narodnom pozorištu organizira Božićni koncert.

Bogat koncertni program najavljen na današnjoj pres-konferencija   FOTO: FENA
Bogat koncertni program najavljen na današnjoj pres-konferencija FOTO: FENA

Predstavnici SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški, predsjednik društva, Dejan Garić, predsjednik UO društva, i Slobodan Šoja, član Upravnog odbora, danas su na konferenciji za medije najavili šarolik i nadasve zanimljiv koncertni program.

Na koncertu će nastupati mješoviti hor SPD "Jedinstvo" a sopran i bariton Karolina Mihajlović izvest će Božićni tropar "Roždetstvo Tvoje" i Pavel Česnokov "Veličit duše moja Gospoda". Također će Mirjana Šovran, sopran, i Sanja Radojković, klavir, izvesti Ariju "Quando me'no vo" iz opere "La Boheme" Đakoma Pučinija i Ariju "Je veux vivre" iz opere "Reomeo i Julija" Šarla Gunoa.

Ljubitelji etnomuzike mogu uživati u izvedbama banjalučke etnogrupe "Trag" i njihovim osavremenjenim pjesmama: Žubor, Aj mene majka jednu ima, Ajde jano, Marijo ćero, i druge.

Marko Kalajanović će izvesti pjesmu Alekse Šantića "I opet mi duša sve o tebi sanja", i rusku pjesmu "Tamna noć" Vladimira Garieviča Agatova.

Program koncerta je različit i ima za svaku dušu po nešto, stoga je Garić kazao da je svake godine sve veći izazov organizirati koncert, interesovanje je veliko, a teško je naći ljude koji nisu nastupali, a koji su kvalitetni.

- Koncertom želimo da poručimo svima kako vidimo Sarajevo, kakav grad želimo, kakva je percepcija grada u kojem živimo u kojem ćemo živjeti - kazao je Garić.

I ove godine zahvaljujući prijateljima iz Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecoma, OSCE-a, sutrašnji će koncert sigurno biti uspješan, a predsjednik Društva Savo Vlaški je uz iskrene Božićne čestitke pozvao građane da dođu na koncert.

Na koncertu će biti odata počast izvođačima vojnog ansambla "Aleksandrov" koji su 25. decembra 2016. godine poginuli u avionskoj nesreći kada se Tu-154 srušio u Crno more.

Koncert počinje u 20 sati, a karte se mogu uzeti na blagajni Narodnog pozorišta.