open-navfaktor-logo
search
Objavio na Facebooku
Transparency International i CIK razotkrili SDP, Nikšić optužio SDA
Nakon što su u SDA uvidjeli da narod ne mogu natjerati da vjeruju njima, a ne svojim očima, u osvit izbora su aktivirali posljednju očajničku strategiju da galame: "Drž'te lopova", saopćio je večeras predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
07.11.2020. u 22:40
get url
text

Njegova, reakcija dolazi nakon što je Služba za reviziju Centralne izborne komisije BiH identifikovala kao sporna potraživanja od oko 198 hiljada maraka koja je SDP BiH iskazao prema firmi Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega i zaključila da je ova stranka prekršila Zakon o finansiranju političkih partija. Transparency International u BiH je proslijedio informacije CIK-u zbog ovih spornih potraživanja i činjenice da je firma koja na svojoj web stranici kao djelatnost navodi iznajmljivanje dizalica pružala usluge vezane za savjetovanje u provođenju kampanje, te sumnje da se radi o fiktivnim potraživanjima.

VEZANI TEKST-Revizori CIK-a potvrdili: Firma koja se bavi iznajmljivanjem dizalica savjetovala SDP, sporno skoro 200.000 KM

- Naravno, kako SDP-u nemaju spočitati ništa konkretno, okrenuli su se recikliranju priče stare godinu dana. Poslovanje SDP-a je potpuno transparentno, niko nije SDP uhvatio u laži, niti otkrio nešto što smo mi sakrili. Podaci o poslovanju SDP-a sa firmom iz Širokog Brijega su uredno evidentirani i prikazani u izvještaju koji smo podnijeli nadležnim institucijama. Naravno da ćemo uvijek biti na raspolaganju nadležnim institucijama da odgovorimo na sva pitanja koja eventualno imaju - napisao je Nikšić na Facebooku.

Da razjasnimo, dodao je, radi se o dugu koji ima SDP, kao što ima većina građana Bosne i Hercegovine koji žive pošteno od svog rada. To je naš dug i naš novac. SDP-ove račune ne plaćaju javna preduzeća.

- Naravno da nam ne pada napamet odgovarati onima koji su zajedno sa svojim premijerom uhvaćeni u krađi narodnog novca prilikom nabavke respiratora i testova, a onda orkestrirano plakali kako se radi o napadu na Bošnjake. Pa gospodo iz SDA ne hapse vas zato što ste Bošnjaci već zato što ste uhvaćeni u krađi. Dok u javnosti isplivavaju afere o krađama miliona javnog novca preko Pretisa, Srebrenih malina i respiratora, drvoprerađivača koji nabavljaju testove za Covid, kupovine mandata u Gradskom vijeću Sarajeva i još niza već zaboravljenih afera, SDA optužuje SDP da je pronevjerio svoj vlastiti novac - poručio je Nikšić, između ostalog.

Što se SDP-a tiče, naveo je predsjednik SDP-a, mi ćemo svakako tražiti mogućnost da za klevetu tužimo SDA zbog izmišljanja priče o pranju novca.

Inače, revizori su ispitali ova potraživanja i zaključili da računi koje je preduzeće iz Širokog dostavio SDP-u nisu knjigovodstveno ispravni, a na njima nije naveden ni period u kome su navedene usluge pružene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.