open-navfaktor-logo
search
Agonija
Traže odgovor Gradske uprave Tuzla: Zašto kupci iz SPO "15. maj" još čekaju na useljenje u stanove
Kupci nekretnina u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) "15. maj" u Tuzli zatražili su danas hitno rješavanje preostalih prepreka za useljenje i uknjiženje davno plaćenih stanova.
06.10.2020. u 15:31
get url
text
SPO "15. maj" u Tuzli: Kupci 11 godina čekaju useljenje

Ova zgrada se na Brčanskoj Malti u Tuzli gradi od 2007, a trebala je biti završena tokom 2009. godine. Gradili su je Direkcija za izgradnju Tuzla, koja je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom. Više od 160 kupaca svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka.

- Odluke Gradskog vijeća u vezi s našom zgradom donesene su još 2017. godine i još nisu do kraja provedene. To nam govori da mi živimo u bezvlašću i čudno je da do sada nije pala mrtva glava. Priča se da će nakon izbora Direkcija za izgradnju ići u stečaj jer je ona omča o vratu aktuelnom gradonačelniku. Za taj stečaj potrebni su deseci hiljada KM, pa zar nije bolje novac uložiti u završetak zgrade - kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja "15. maj" koje okuplja kupce nekretnina.

Nakon godina čekanja na useljenje, kupci se opravdano brinu da će, ukoliko se stečaj nad Direkcijom otvori prije nego što se oni upišu kao vlasnici stanova, neko drugi kroz stečaj preuzeti njihovu imovinu.

- Prije dvije sedmice mi smo predali zahtjeve Gradskoj upravi. Prvi zahtjev bio je sastanak, koji još nismo imali i ne znamo šta se dešava. Tražili smo priključenje zgrade na struju i to je učinjeno, ali još ne znamo šta je s priključenjem na grijanje, što je bio naš treći zahtjev. Posljednje i možda najvažnije što tražimo, jeste hitan tehnički prijem zgrade - kaže Adisa Mehanović, kupac stana iz SPO "15. maj".

Ona dodaje da je kočnica za tehnički prijem rješenje protivpožarne zaštite.

- Mi smatramo da je zgrada spremna za tehnički prijem i da je za sve što je preostalo odgovorna Gradska uprava Tuzla. Zbog toga ćemo nastaviti naše proteste sve dok se ne upišemo kao vlasnici, a to je nemoguće obaviti bez tehničkog prijema zgrade - pojasnila je Adisa Mehanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.