open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Traže prekid takmičenja: Navijači Veleža protiv fudbala pred praznim tribinama
Navijačka grupa Red Army usprotivila se nastavku sezone bez prisustva publike na stadionima.
13.05.2020. u 16:44
get url
text

- Prioritet svih nas je zaštita zdravlja svakog pojedinca te iz tog razloga smatramo, kada već ne možemo posjećivati svoje tribine da je zaustavljanje evropskog fudbala i više nego razumna odluka. Međutim, “oni” sa druge strane, korumpirani moćnici i institucije su došli na ideju odigravanja utakmica bez prisustva navijača. Postavljaju se dva pitanja: Iz kojih razloga i u ime čega? Više je nego vidljivo da ekonomski interesi narušavaju harizmu koju nosi fudbal i da nadmoć novca ponovo stupa na scenu i pokazuje svoju snagu nad temeljnim vrijednostima ove igre - saopćeno je iz ove grupe.

Iz Red Armyja su naveli da bi sportski, odnosno fudbalski klubovi  trebali u potpunosti razumjeti hiljade ljudi koji se okupljaju oko ovog popularnog sporta, a ne samo slušati "biznismene" i tako na mala vrata privesti kraju otimačinu, ono malo fudbala što je ostalo u rukama navijača.

VEZANI TEKST - Šta su Manijaci zatražili od UEFA-e i nacionalnih saveza?

- Trebali bi se sjetiti da ta strast koja se prožima oko fudbala nije "folklor", već je to njegova suština. Iz prethodno navedenog se može zaključiti da su javnost i navijači po definiciji suštinski faktor kada je riječ o fudbalu. Stoga tražimo od UEFA-e i nacionalnih saveza da stanu i prekinu fudbalska takmičenja, sve dok gužva na stadionima ponovo ne bude uobičajena pojava bez rizika po zdravlje svakog pojedinca. Skupa se borimo za fudbal sa navijačima na tribinama na kojima pjevamo svoje pjesme i na kojima dijelimo radost i tugu - zaključeno je.

Fudbalu bez prisustva navijača usprotivili su se danas i navijači Željezničara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.