Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, u ovoj akciji koja je provedena jučer na području Brčkog i Orašja uhapšeni su granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,  Indira Dajić-Hukić (1967), rođena u Brčkom, te Ivo Kobaš (1964) i Mladen Mijić (1959), obojica rođena u Bosanskom Šamcu. 

VEZANI TEKST - SIPA u Posavini hapsi veterinarske inspektore: Kamione s mesom propuštali bez pregleda

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, nakon ispitivanja osumnjičenih, Sudu BiH bit će upućen prijedlog mjera koje uključuju udaljenje iz službenih prostorija i zabranu obavljanja djelatnosti, kao i zabranu kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu. 

- Ove mjere zabrane, osigurat će neometano provođenje i okončanje istrage koju provodi Tužitlaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama i institucijama. Navedeni veterinarski inspektori, osumnjičeni su za koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te primanje dara ili drugog oblika koristi. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja - naveli su iz Tužilaštva. 

Ranije je iz SIPA-e saopćeno da su obavljeni pretresi na pet lokacija, te da su tom prilikom pronađeni i oduzeti mobiteli i SIM kartice, ali i veća količina gotovog novca, automatska puška kalibra 7,62 mm, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku. 

Nezvanično, pripadnici SIPA-e pronašli su i oduzeli više od 50.000 eura i 12.000 dolara, a za koje se sumnja da potječu iz krivičnog djela.

Uhapšeni inspektori terete se da su za određeni novčani iznos preko granice propuštali kamione sa uvezenim mesom, bez da su izvršili pregled.