open-navfaktor-logo
search
Deset naslova
Tražila se stolica više: U Vijećnici promovirana izabrana djela Dževada Karahasana
Kako je istaknuto u uvodnim riječima, u knjige je uvršten najrelevantniji dio pripovjedačkog i esejističkog opusa Karahasana, počevši od ranih etapa njegovog književnog i umjetničkog sazrijevanja, prema esejistici i romanesknim ostvarenjima kojima je stekao status suvremenog klasika
10.06.2019. u 20:10
get url
text

Izabrana djela Dževada Karahasana s potpisom izdavačke kuće "Connectum" predstavljena su večeras u sarajevskoj Vijećnici. Sala ovog veleljepnog objekta bila je premala da primi sve zainteresirane poštovaoce njegovog lika i djela.

Kako je istaknuto u uvodnim riječima, u knjige je uvršten najrelevantniji dio pripovjedačkog i esejističkog opusa Karahasana, počevši od ranih etapa njegovog književnog i umjetničkog sazrijevanja, prema esejistici i romanesknim ostvarenjima kojima je stekao status suvremenog klasika.

Riječ je o naslovima: zbirke pripovjedaka Kraljevske legende, Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta; romani Istočni diwan, Sara i Serafina, Šahrijarov prsten, Noćno vijeće, Što pepeo priča; eseji Dnevnik selidbe, O jeziku i strahu/Knjiga vrtova.

Ovim kompletom od deset naslova, ljubiteljima Karahasnove književnosti i čitateljskoj publici, ponuđena je zaokružena cjelina književnog stvaralaštva ovog renomiranog autora.

{$galerijaFotografija}

- Počeli smo da priznajemo i prihvatamo ljude poput Karahasana dok su živi, a obično smo to radili kada nestanu. Sretan sam da je naš veliki pisac to doživio, i nadam se da ćemo i u budićnosti nastaviti cijeniti ljude kao što je on - istakao je u svom obraćanju Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva.

S njim se složio profesor Vahidin Preljević koji je Karahasana prozvao svevišnjom ličnošću bh. kulture.

Uslijedio je razgovor s Karahasanom koji je vodio Matija Bošnjak, izvršni urednik izdavačke kuće "Connectum".

- Radostan sam kada vidim koliko vas je došlo, kada vidim koliko sagovornika imam. Drugi razlog moje radosti je što se ova promocija dešava u Vijećnici koja je srednišnje mjesto u mom životu, i to je ono što me čini Bosancem - između ostalog istakao je Karahasan.

O značaju Karahasanovog književnog djela svjedoče i recenzije u renomiranim evropskim časopisima. Tako kritičar minhenskog Suddeutsche Zeitunga Tobias Heyl piše da Karahasan "virtuozno prepliće realistički precizan snimak trenutka s mitovima i strahovima, koji često nad ljudima imaju više moći nego historiografski ovjerene prošlosti", a njegov kolega iz ženevskog Le Courriera Alain Faverger, ocjenjuje: "U najboljoj tradiciji Orijenta, Dževad Karahasan gradi jednu priču koja se obnavlja oko same sebe, da bi tako bolje razvila svoju magiju. Istovremeno epska, filozofska i erotska, ova priča kao da hvata čitatelja za rame da bi ga povukla prema vlastitim upitanostima".

Promocija izabranih djela Dževada Karahasana, 10.06.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.