open-navfaktor-logo
search
Trener Sparsa
Trbić: Moramo vratiti samopouzdanje igračima
Sarajevski tim djeluje spremno da se bori na dva fronta u ovoj sezoni
13.10.2018. u 12:02
get url
text
Trener Sparsa Marko Trbić

 Košarkaši Sparsa odlično su započeli novu sezonu u regionalnom takmičenju – ABA 2 ligi. Sparsi su nakon tri odigrana kola upisali pobjede protiv Borca i Lovćena, te poraz od Sixt Primorske.

Sarajevski tim djeluje spremno da se bori na dva fronta u ovoj sezoni, a sigurno je da će u domaćem prvenstvu biti jedan od najvećih favorita za osvajanje titule prvaka.

Ekipu i u novoj sezoni vodi dugogodišnji trener Sparsa Marko Trbić, koji je svjestan snage svog tima, ali i oprezan u davanju izjava. Trbić je zadovoljan kako su Sparsi započeli nastup u regionalnom takmičenju, gdje se nada što boljem plasmanu, a vjeruje da kroz domaće prvenstvo Sparsi ponovo mogu obezbijediti nastup u ABA 2 ligi.

- Zadovoljan sam početkom ABA 2 lige, odlično smo odigrali u gostima. U domaćem prvenstvu imamo ambicije kao i prošle godine, da dođemo do završnice i obezbijedimo plasman u ABA 2 ligu. I u domaćem prvenstvu ćemo imati dobru konkurenciju, timovi kao što su Sloboda i Široki su se pojačali i morat ćemo igrati na visokom nivou ako želimo zadržati status ABA-ligaša. To su naši osnovni ciljevi. Očekujemo i napredak mladih igrača, te da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje - rekao je Trbić za Fenu.

Smatra da je previše pretenciozno reći da Sparsi mogu osvojiti ABA 2 ligu i izboriti plasman u prvi rang regionalnog takmičenja, ali ekipa će pokušati pobijediti svaku utakmicu i eventualno izboriti završnicu i tog takmičenja.

- Konkurencija je veoma ozbiljna, ali nećemo se sigurno lako predati. Teško je u ovom trenutku prognozirati kako ćemo se plasirati u ABA 2 ligi, reći da želimo osvojiti to takmičenje sada bi zvučalo neozbiljno, ali sigurno je da ćemo protiv svakog protivnika dati maksimum – objašnjava Trbić.  

U novoj sezoni Lige 12 Sparsi će konkurenciju imati u standardnim prvoligašima - Igokei, Zrinjskom, Bosni Royal, Slobodi, Kakanju, Širokom, Mladosti, Studentu i Vogošći, te novim prvoligašima - Gradini iz Srebrenika i Vihoru iz Bratunca.

Da bi se uspješno nosili s jakom konkurencijom, Trbić ističe da Sparsi moraju najviše raditi na vraćanju samopouzdanja kod mladih igrača i igrača koji nisu imali dovoljno utakmica u prošloj sezoni zbog povreda ili nekih drugih razloga.

- Ako taj segment unaprijedimo, damo tim igračima priliku i prostor za igru, te podignemo nivo njihovog samopouzdanja, možemo imati visoka očekivanja, jer to je segment naše ekipe u kojem možemo najviše napredovati i iz kojeg možemo najviše dobiti. Sastavom ekipe sam zadovoljan, mislim da nemamo pozicija koje bih okarakterisao kao deficitarne, tako da možemo biti veoma ozbiljan tim do kraja prvenstva – ističe košarkaški strateg.  

Titulu prvaka brani Zrinjski iz Mostara koji je nakon nekoliko uzastopnih titula Igokee uspio podići pobjednički pehar. Zrinjski zajedno s ekipom sarajevskih Sparsa u ovoj sezoni pored domaćeg prvenstva nastupa i u ABA 2 ligi, važi za favorite za sami vrh takmičenja, zajedno sa standardnim ABA-ligašem Igokeom.

Trbić vjeruje da će Igokea, ako bude igrala prvenstvo BiH, ponovo biti prvi kandidat za osvajanje titule prvaka, dok u užu konkurenciju svrstava još ekipe Širokog, Slobode, Zrinjskog i Sparsa.

- Igokea je prvi favorit, bolji su tim nego prošle godine. Ako prevlada zdrav razum i Igokea nastupi u prvenstvu BiH mislim da će oni biti najjača ekipa takmičenja. U najužu konkurenciju za visok plasman stavio BiH još Zrinjski, Slobodu, Široki i našu ekipu – podvukao je.

Trenutno je početak prvenstva BiH neizvjestan jer je status članova Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske zamrznut, a na snazi je zabrana Košarkaškog saveza RS-a klubovima iz tog entiteta za učešće u Ligi 12.

Sparsi godinama važe za jedan od bh. timova koje krasi rad s mladim igračima. Omladinski pogon sarajevskog kluba prvak je u većini starosnih kategorija. Trbić dodaje da je rad s mladim košarkašima suština kluba koji je posvećen stvaranju novih mladih košarkaša, potencijalnih prvotimaca Sparsa i budućih reprezentativaca Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.