open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Treća faza izgradnje osnovne škole na Šipu
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić obišli su naselje Šip, gdje se gradi nova osnovna škola.
17.07.2020. u 09:47
get url
text
Škola na Šipu
Škola na Šipu

Ovaj kapitalni objekat, gradi se u tri bloka sa učionicama, fiskulturnom salom, garažom, kotlovnicom, vrtićem i svim ostalim pratećim sadržajima koji su potrebni za osnovnoškolsko obrazovanje. 

- Ovaj projekat je od velikog značaja za ovo područje, jer će ovdašnji stanovnici dobiti jedno od najmodernijih zdanja koje će objediniti predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Pored škole imamo mogućnost za uređenje velike parkovske površine i tu ćemo započeti realizaciju odmah zajedno sa sportskim i ciciban igralištem. Vrijednost ovog projekta je nešto više od devet miliona KM i naše ambicije su da ovaj projekat sa radovima okončamo do kraja ove kalendarske godine. Bilo bi dobro da nadležno ministarstvo obezbjedi najmanje milion KM rebalansom kantonalnog budžeta. Ukoliko prodamo objekat u kojem je smještena Ambasada Austrije u BiH, inicijativu koju smo uputili na Općinsko vijeće Centar, raspoloživa sredstva ćemo usmjeriti za potrebe osnovnog i predškolskog  obrazovanja što iznosi oko tri miliona KM. Također smo prema Vladi FBiH kandidovali pet projekata, među kojima je i ovaj, za odobrenje dva miliona KM što će nam značajno olakšati završetak ovog projekta - pojasnio je načelnik Ajnadžić tokom obilaska. 

Ministar Krivić je još jednom potvrdio da će ovo ministarstvo nastaviti sarađivati sa Općinom Centar kako bi realizovali, kako ovaj, tako i druge projekte značajne za obrazovanje, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

- Do sada smo završili grube građevinske radove odnosno kompletna konstrukcija objekta je izgrađena i dijelom je završeno postavljanje potrebnih instalacija. Također je postavljena i vanjska eloksirana bravarija i trenutno obavljamo radove na vanjskom uređenju. Nakon toga slijede takozvani fini radovi odnosno postavljanje podnih obloga i malterisanje unutrašnjosti objekta. Osim što će u ovom objektu biti smještena osnovna škola na korisnoj površini od 5.400 metara kvadratnih, u suterenu smo ostavili prostor do oko 450 metara kvadratnih za smještaj vrtića. Do sada smo utrošili oko šest miliona maraka, od čega je Općina izdvojila nešto više od tri miliona, a nadležno ministarstvo ostatak i istakla je pomoćnica načelnika za urbanizam i zaštitu okoliša Amela Landžo koja vodi ovaj projekat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.