open-navfaktor-logo
search
Da li je ovo rasizam?
Trener prvaka Eurolige i kćerke uputili kritike zbog njemačke vizne politike prema njima
Kćerke Ergina Atamana, trenera Anadolua Efesa, koji je osvojio naslov prvaka košarkaške Turkish Airlines Eurolige za 2021. godinu, žale što nisu mogle biti s ocem u posebnim trenucima njegove karijere zbog vizne politike Njemačke prema Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).
03.06.2021. u 09:39
get url
text

Anadolu Efes osvojio je titulu prvaka Eurolige, a utakmice Final-foura igrane su 28. i 30. maja u Kelnu (Njemačka). Ipak, Atamanove kćerke nisu mogle pratiti Final four, jer im Njemačka nije odobrila vize.

Gizem i Ceren Ataman, koje studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) govorile su o ovom slučaju i tom prilikom izrazile razočarenje.

Ceren je rekla kako su odmah po dolasku u Istanbul iz SAD-a pokrenule proceduru za dobijanje viza, ističući kako im je otac kupio kartu za 29. maj, u slučaju da propuste let tima Anadolu Efesa.

- Vjerovale smo da ćemo dobiti vizu i da se nešto ovako ne može desiti, jer su odlazile i porodice drugih timova. Bili smo veoma uznemireni u četvrtak kada je otac napisao da nam je prihvataju zahtjev za vizu - kazala je Ceren Ataman za AA.

Dodala je kako su silno željele biti u Kelnu.

- Trebale smo dobiti vize jer smo dobili i drugu dozu vakcine protiv COVID-19 - rekla je Ceren.

Smatra kako je ovo urađeno namjerno i da je riječ o sramnom činu.

- Nikada nisam doživjela ništa slično, ni u SAD-u, ni bilo kojoj drugoj zemlji. Možda je povezano s islamom. Mislim da je riječ o rasizmu - istakla je Ceren.

Gizem Ataman je naglasila kako ona i sestra ne predstavljaju nikakvu prijetnju jer su dobile drugu dozu vakcine.

- Mislim da to nema veze s pandemijom. Možda je iz političkih razloga. Možda je nešto što Nijemci ne vole kod Turaka jer se dogodilo samo nama - kazala je Gizem.

Ergin Ataman je u razgovoru za Anadolu Agency kazao kako je bio bijesan kada je saznao o kakvoj nepravednoj viznoj politici je riječ, dodajući kako je neodobravanje viza njegovim kćerkama, koje su obje primile dvije doze vakcine, diskriminacija Turaka.

- Dobili smo pozivnice Real Madrida, iz Španije za moju suprugu Bernu i sina Sarpa kada smo odlazili. Španski konzulat im je odobrio šengenske vize - rekao je Ataman.

Dodao je kako uprkos zvaničnom pozivu Eurolige, Generalni konzulat Njemačke u Istanbulu nije odobrio vize njegovim kćerkama.

- Procedura nam je oduzela mnogo vremena. Dali smo im sve dokumente koje su tražili - rekao je Ataman.

Istakao je kako njegove kćerke studiraju u SAD-u i da su dobile vize iz svih zemalja u Evropi zbog čega ih je ovaj slučaj mnogo potresao.

- Rečeno nam je kako trebamo povući aplikacije iz konzulata, te su kazali kako konzulat ne daje nikome vize, uključujući i moje kćerke - kazao je Ataman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.