open-navfaktor-logo
search
Liga mjesnih zajednica
Treneri u BiH imaju rok trajanja kao jogurt
Proteklog vikenda u Premijer ligi Bosne i Hercegovine odigrani su mečevi sedmog kola, a jedina neporažena ekipa nakon 630 minuta borbe je Široki Brijeg.
27.08.2018. u 13:06
get url
text

I upravo su Širokobriježani, izgleda nezadovoljni što nisu izgubili, odlučili da smijene trenera Borisa Pavića. Ekipa s Pecare je u nedjelju, u malom hercegovačkom derbiju na stadionu Perica Pero - Pavlović u Gabeli odigrala protiv GOŠK-a mršavih 0:0. Kolo ranije Široki Brijeg je i protiv Slobode remizirao identičnim rezultatom. Dovoljno da navijači zatraže Pavićev odlazak, a u Upravi kluba samo klimnu glavom. Njega će naslijediti Denis Ćorić, koji će voditi tim protiv Željezničara, a onda ko zna.

Možda je Pavić i kriv za slabu realizaciju i slabu efikasnost,  ali sigurno nije zbog činjenice da je pred početak sezone dobio dvocifren broj novih igrača. Smanjenje broja stranaca ekipi s Pecare predstavlja problem, jer javna je tajna da u Širokom Brijegu ne može igrati niko osim katolika. Doduše mogu protestanti, kao što je bio Wagner.

Široki Brijeg je već peti klub koji je ove sezone posegao posegao za smjenom na klupi.

Prva je to uradila tuzlanska Sloboda. Tandem Smajić - Bošnjaković se raspao, a da prvenstvo nije ni počelo. Legenda Partizana klub je navodno napustila zbog zdravstvenih problema, Bošnjaković je ostao dva kola, a onda je stigao Zlatan Nalić, bh. stručnjak sa adresom u Švedskoj.

Nakon Tuzlaka, na radikalan potez odlučili su se u Željezničaru. Slobodan Krmarević je postao bivši poslije izgubljenog meča u Zenici od Čelika, a na Grbavicu je vraćen "vojnik kluba" Milomir Odović.

Aktuelni prvak BiH Zrinjski je umjesto Ante Mišea vratio Blaža Sliškovića. I upravo je Baka objasnio kako je stručnjak iz Vukovara platio ceh nezadovoljstva pojedinih igrača, koji su osvojili dvije titule, zastilili se igranja Premijer lige BiH, a nisu uspjeli pronaći inostrani angažman.

Šefa struke promijenila je i kakanjska Mladost. Nermina Šabića naslijedio je Brčak Adnan Zildžović, koji ranije nije radio u BiH. Šok terapija nije uspjela, jer Zildžović je u dva kola osvojio jedan bod. Doduše, nije ni sjedio na klupi zbog administrativnih problema. Treba li uopšte spominjati da je i u Mladost prije početka sezone stigao dvocifren broj igrača, a da su klub napustili nositelji igre iz prethodne sezone.

Imaju li bh. klubovi uopšte viziju, dugoročni plan rada? Pretvara li se Premijer liga BiH u ligu mjesnih zajednica, gdje "coach" nije ni potreban, Zbog čega treneri imaju rok trajanja kao jogurt? Sedam dana, ili sedam kola. Možda im je uzor gazda slovenačke Olimpije Milan Mandarić, koji je od dolaska na "Stožice" 2015. godine promijenio osam trenera, otpustivši Igora Bišćana, hrvatskog stratega koji mu je prošle sezone osigurao naslov prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.