navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Omiljeno voće

Trešnjama do zdravog srca, boljeg pamćenja i idealne linije

Sezona trešanja je u punom jeku. Sigurni smo da je malo onih koji ne vole ove ljetne krasotice, a brojne su činjenice vezane za omiljeno voće u toplim danima zbog kojih ćete ga voljeti još više.

Objavljeno: 30.06.2020. u 13:38
get url
text

Trešnja je, naime, jedna od omiljenih ljetnjih poslastica sa visokim sadržajem hranljivih sastojaka, koja donosi izuzetne pogodnosti za tijelo. Njihovim čestim konzumiranjem ne morate brinuti o ljepoti figure. Naime, šoljica trešanja sadrži 90 kalorija, tako da u njenim slasnim plodovima možete uživati bez ograničenja. Kada govorimo o korisnim supstancama, trešnje sadrže mnogo vitamina A, B1, B2, E, PP i dovoljnu količinu elemenata u tragovima: fluor, kalcij i magnezij, fosfor, gvožđe, jod, bakar i druge.

Možda niste znali da trešnje poboljšavaju pamćenje. Slatke trešnje, posebno one tamne, izvor su antocijanina, supstance koja pospješuje pamćenje. Također, u trešnjama se nalaze polifenoli koji usporavaju starenje mozga.

Trešnje pomažu kod kožnih bolesti. Nije tajna da se osip pojavljuje zbog kontaminacije organizma toksinima, a korisne osobine trešanja zauzvrat čiste tijelo od svih vrsta otrova. Čest problem nedostatka sna možete riješiti trešnjama. Zbog značajne količine melatonina koji reguliše cikluse spavanja i pomaže u liječenju nesanice, oslobodit ćete se nedostatka sna. Pojedite šaku trešanja sat vremena prije spavanja i uvjerite se sami!

Omiljeni crveni plodovi smanjuju rizik od srčanih oboljenja zbog sadržaja antocijana, koji im daje crvenu boju. On pomaže u aktiviranju gena koji su odgovorni za metabolizam masti i glukoze, što vam omogućava kontrolu šećera u krvi i nivoa holesterola. Trešnje promovišu i gubitak težine. Ovo niskokalorično voće gotovo se sastoji od vode. Trešnje ne samo da pomažu da duže ostanete siti, već i ubrzavaju metabolizam zahvaljujući vitaminima grupe B.