navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Plodovi proljeća

Trešnje su saveznik zdravlja: Najbolje ih je jesti svježe, ali su odlične i u desertima

Vrijeme je trešanja, a s nutritivnog stajališta njihove koristi su vrlo cijenjene. Naime, ovi plodovi dobar su izvor antioksidansa, vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol.

Objavljeno: 02.06.2023. u 07:54
get url
text

Zbog bogatstva nutrijenata i istodobno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu masu.

Najbolje ih je jesti svježe, ali od trešanja možete pripremiti brojne slastice.

Ovog puta predlažemo da pripremite osvježavajuću tortu sa sirom i trešnjama.

Potrebni sastojci: 180 g mljevenog keksa, 100 g maslaca, pet jaja, 120 g šećera, 800 g svježeg sira, 200 g milerama, 60 g gustina, 2 kašike soka od limuna, 250 g trešanja.

Postupak pripreme:

Trešnje operite i očistite od peteljki i košpica.

Rastopite maslac i pomiješajte s mljevenim keksima. Smjesu stavite na dno kalupa za tortu promjera 26 centimetara i poravnajte kašikom.

Zagrijte rernu na 140 stepeni Celzijusa.

Žumanjke izmiješajte sa sirom i mileramom. Dodajte limunov sok i gustin i ponovo promiješajte.

U bjelanjke dodajte šećer i smjesu, dobro promiješajte. Pažljivo ih dodajte smjesi sa žumanjcima.

Ravnomjerno izlijte smjesu sa sirom na biskvit. Trešnje rasporedite preko kreme.

Pecite tortu na najnižoj rešetki 65 minuta. Isključite, ali neka torta ostane u rerni još 15 minuta.

Kad se ohladi stavite je u frižider barem na dva sata da se ohladi.