open-navfaktor-logo
search
Protestni uranak
Trgovci ostavili poruke pred institucijama BiH i FBiH: Danas oni ne rade, a mi ih pitamo...
Protestnim urankom pod nazivom "Kada smo mi na redu?" danas je Sindikat trgovine Bosne i Hercegovine obilježio 1. maj, Međunarodni praznik rada.
01.05.2023. u 10:17
get url
text

Svoje poruke su ostavili pred vratima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Zahtjevaju ista prava za sve, te zakonsko reguliranje slobodne nedjelje i dana praznika, ali i rast minimalne plaće.

"I majka i trgovkinja, neću da biram", "Vi na odmor, mi na ulice" bili su neki od transparenata.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, kazala je da su danas ovdje kako ne bi dozvolili da i ovaj 1. maj na ulicama ne bude sindikata i radnika. Istakla je da su njihovi zahtjevi jasni i uputili su ih u petak znajući da danas niko u institucijama ne radi, ali da su željeli simbolično ostaviti pisma.

- Želimo pitati institucije kada je vrijeme da se počne govoriti o radničkim pravima i primanjima. Tražimo da sjednu s radnicima i počnu rješavati suštinska, egzistencijalna pitanja da ljudi ne bi više masovno odlazili iz zemlje - rekla je Beširović. 

Naglasila je da danas veliki trgovački lanci ne rade i da je pozitivan pomak što je tako u cijeloj BiH, ali da to nije zahvaljujući zakonskom rješenju. Dodala je da radnici imaju različita primanja i prava u BiH te da apeluju da se uvede minimum standarda i prava.

- Najefektniji nivo vlasti kada je u pitanju naš sektor je općinski. Više od 17 općina je donijelo odluke o zabrani rada nedjeljom i praznicima. Pokazali su hrabrost, pokazali su da se može kad se hoće - rekla je Beširović. 

{$galerijaFotografija}

Jedan od zahtjeva je, kazala je, povećanje minimalne plaće.

- Zahtjev za iznos od 400 KM je devalvirao, moramo govoriti o drugom iznosu, i naravno da ide u paketu sa zakonima o porezima i o doprinosima. Moramo natjerati poslodavce da povećaju minimalac, a da bi se to desilo mora se rasteretiti privreda - dodala je. 

Beširović je podsjetila da u sektoru trgovine u BiH radi više 152.000 radnika.

Podršku Sindikatu trgovine dao je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama FBiH, a u ime, kako je kazao, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Na pitanje gdje su ostali sindikati i radnici danas, Kurtović je odgovorio da su prošle godine podržali Sindikat metalaca kada su organizirali protestnu šetnju za 1. maj, a ove godine Sindikat trgovine BiH.

Najavio je, kada je u pitanju Sindikat državnih službenika i namještenika u institucijama FBiH, da će pokrenuti aktivnosti za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama u pravcu povećanja koeficijenata za obračun plaća zaposlenim u institucijama, a da parlamentarci i ministri zadrže postojeće koeficijente.

Blaženka Marković, član Upravnog odbora Sindikata trgovine BiH i predstavnica za regiju Sarajevo, istakla je da radnici u trgovini imaju slobodan dan u sedmici, i to je jedino što poslodavac ispoštuje po zakonu.

- Danas imate trgovine koje rade, rade skraćeno. Bitno je za poslodavce da se radi danas. Mi se borimo da ne rade za praznike, da imamo nedjelju slobodnu, da je provedemo sa porodicom nakon šest dana rada. Nadamo se da ćemo uspjeti to ostvariti u cijeloj državi - dodala je Marković.

Kazala je da rade za minimalac.

- A znate koliko je sve skupo. Neka se izračunaju i oni da li se može živjeti od tih plaća. Oni imaju, a radnici sve drže na sebi - rekla je Marković.

Protesti, sindikat trgovine, 01.05.2023
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.