Nuklearni otpad

Trgovska gora: "Nezapamćen ignorantski odnos Hrvatske prema institucijama BiH"

Objavljeno: 16.04.2019. u 12:20 Autor: B. S.

Golić je podsjetila da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pisao o ovoj problematici visokim zvaničnicima Hrvatske, te da se sada očekuje njihov stav

Srebrenka Golić

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić kazala je danas da nije zapamćen tako ignorantski odnos Hrvatske prema institucijama BiH, kao što se to dešava u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada Trgovska gora. Ova lokacija planirana je u kompleksu bivšeg vojnog kompleksa Čerkezovac u hrvatskoj općini Dvor, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Golić je podsjetila da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pisao o ovoj problematici visokim zvaničnicima Hrvatske, te da se sada očekuje njihov stav.

- Resorno ministarstvo i ja kao predsjedavajuća Radne grupe, uputili smo i drugu urgenciju vlastima Hrvatske da nam odgovore da li su uopće krenuli u izradu studije o uticaju na životnu sredinu. To je dokument koji nam po svim međunarodnim konvencijama moraju dostaviti. Ne postoji nijedan argument da nas ne obavijeste. Ipak, i dalje ćute – dodala je Golić.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić, koji je inače iz Bosanskog Novog, opštine koja je svega nekoliko kilometara vazdušne linije udaljena od sporne lokacije Trgovska gora, upozorio je na posljedice po stanovništvo i prirodu koje ovo odlagalište može imati na području Bosanskog Novog.

- Mislim da imamo realne šanse da se ovo pitanje riješi, a  da se aktivnosti iz susjedne Hrvatske zaustave – dodao je danas Bratić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije