open-navfaktor-logo
search
Rizičnim kategorijama
Tri hiljade vakcina protiv sezonske gripe u USK dolaze tek početkom novembra, je li to kasno?
Unsko-sanski kanton nabavlja 3.000 doza vakcina za sezonsku gripu, kazala je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona.
01.10.2020. u 17:28
get url
text

- To je ono što Zavod zdravstvenog osiguranja godišnje nabavlja za Zavod za javno zdravstvo koji to kasnije distribuira po zdravstvenim ustanovama. Vjerovatno nam i Federacija planira dati nešto doza vakcina. Krizni štab Ministarstva zdravstva je predložio da bude povećan broj doza, da imamo do 10 hiljada doza na kantonu jer bi trebalo ove godine doći do većeg broja cijepljenja protiv sezonske gripe. Dobila sam odgovor od Zavoda za javno zdravstvo da su oni taj tender završili i da su nabavili tri hiljade koje inače finansira ZZO i da nemaju u planu nabavku većih količina vakcina – kaže Ćemalović.

Ističe da se priprema akt koji će biti upućen federalnom Ministarstvu zdravstva kako bi se pronašao način da se nabavi više doza vakcina da se vakcinišu rizične grupe, zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina, djeca i hronični bolesnici.

- Uvijek je plan da vakcinacija bude polovinom oktobra. Do tada bi vakcine trebale biti distribuirane i tada bi trebalo krenuti sa vakcinacijom. Ne bi bilo dobro da to bude u novembru, optimalno je da to bude polovinom oktobra ili barem do kraja oktobra, da se završi taj ciklus jer ako nam uđe virus, ako počnu ljudi obolijevati, teško je onda vakcinisati ljude i stabilizirati stanje jer znamo da imamo i COVID-19 i vrlo nezgodnu situaciju. Da barem vakcinišemo tu populaciju, te ćemo imati manji broj oboljelih od sezonske gripe i znat ćemo izdefinisati da te osobe bar neće oboljeti od sezonske gripe. Ako se pojave simptomi slični influenci A i B, onda ćemo znati da bi to mogao biti COVID-19, lakše je i za dijagnostiku i liječenje, a najvažnije je da zaštitimo što veći broj rizičnih grupa – navodi Ćemalović.

Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK, kaže da će 3.000 vakcina biti nabavljeno početkom novembra.

- Od distributera će doći onoliko doza koliko smo pisali i to mogu osigurati, a nove količine koje smo namjeravali tražiti ne možemo dobiti jer vakcine nema na tržištu – kaže Mulabdić.

S obzirom na konstataciju ministrice Ćemalović da se treba vakcinisati sredinom novembra, pitali smo epidemiologinju i direktoricu Zavoda Mulabdić je li to kasno za distribuciju vakcina.

- Koliko je kasno, koliko nije kasno? Mi smo započeli proceduru najranije što smo mogli, već u maju, ali ne može. Vjerovatno je to do tržišta, do proizvođača, početkom novembra, kraj oktobra da bi vakcine mogle biti na tržištu – kaže Mulabdić.

Ističe da bi bolje bilo da bude više doza i da su zbog toga tražili barem 10 hiljada, kako bi se vakcinisalo više građana.

- Optimistična sam, sve mjere koje su preporučene kako vrijede za koronavirus tako vrijede i za sve druge viruse, ako će se stanovništvo pridržavati, onda ćemo imati stabilnu situaciju, a ako se neće pridržavati, imat ćemo i sezonsku gripu i koronu. Sami određujemo epidemiološku situaciju, odgovornošću, odnosno neodgovornošću – zaključuje Mulabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.