open-navfaktor-logo
search
Vanredni press
Tri hrvatska vojnika ranjena u napadu u Afganistanu, jedan se bori za život
Bombaš samoubica se trokolicom motocikla zaletio u njihovo vozilo
24.07.2019. u 11:06
get url
text

Tri hrvatska vojnika ranjena su u napadu u Afganistanu, objavljeno je na press konferenciji u prostorijama hrvatskog ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Damir Krstičević pojasnio je o čemu se radi.

- Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri povrijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške povrede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže povrede, ali su van životne opasnosti - rekao je Krstićević, javio je N1.

Dodao je da se kod jednog od vojnika radi o lomu noge, a kod drugog o povredi ruke.

-Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši oficiri su s porodicom stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, oni su upoznati s ovim događajima - rekao je Krstičević.

Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u jedno od vozila. Na mjesto događaja su izašle afganistanske snage i pružile pomoć povrijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže, rečeno je na pressici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.