open-navfaktor-logo
search
Tradicionalni recepti
Tri jela bez kojih je nemoguće zamisliti božićnu gozbu
Dok se neki raduju kićenju jelke, dekoriranju doma ili odlasku u crkvu na ponoćku, drugi se vesele vremenu koje će provesti u krugu porodice i ukusnoj hrani i kolačima u kojima će uživati u dobrom društvu
24.12.2019. u 19:06
get url
text

Božić je za pripadnike katoličke vjeroispovjesti širom naše zemlje najiščekivaniji praznik u godini, a jednako mu se raduju i djeca i odrasli. Svako u tom prazničnom vremenu pronalazi neku čaroliju, svako se nečemu nada i za nečim čezne. Dok se neki raduju kićenju jelke, dekoriranju doma ili odlasku u crkvu na ponoćku, drugi se vesele vremenu koje će provesti u krugu porodice i ukusnoj hrani i kolačima u kojima će uživati u dobrom društvu.

Kada je riječ o trpezi, božićni sto ne može se zamisliti bez nekih tradicionalnij jela, koja se prenose s koljena na koljeno, a među njima svakako su - pečena ćurka, slatki voćni hljeb i mirisni londoneri za čiju vam pripremu donosimo recepte.

Ćurka sa narandžom

Potrebno je: 1 cijela ćurka, 40 g maslaca, slani šafran, 2 narandže, 500 g pileće supe, kajenski biber, 2 kašike marmelade kajsije, 1 kašika gustina za umake.

Postupak pripreme:

Maslac otopite, pa mu dodajte šafran, a narandže operite, naribajte im koricu, a jednu narandžu narežite na tanje kriške.

Ćurku operite, posušite i začinite solju i biberom, a unutrašnjost napunite naribanom koricom narandže.

Kriške narandže umočite u rastopljeni maslac sa šafranom, posolite, pobiberite i položite između kože i mesa ćurke.

Preostalu narandžu narežite na četvrtine i stavite u ćurku.

Otvor na ćurki zatvorite drvenim čačkalicama, a krila i batake povežite kuhinjskim koncem.

Položite je na pleh za pečenje i premažite preostalim maslacem. Prekrijte je aluminijskom folijom i pecite na 180 stepeni oko tri i po sata.

Tokom pečenja polijevajte je supom, a nakon prvih sat i po pečenja uklonite foliju te nastavite peći bez nje.

Pečenu ćurku premjestite u zdjelu za posluživanje i ostavite je još neko vrijeme u rerni da miruje.

Tekućinu od pečenja procijedite da uklonite masnoću, umiješajte marmeladu, pa kuhajte još pet minuta, dodajte gustin i začinite po potrebi.

Umak poslužite u posebnoj posudi.

Slatki hljeb

Potrebno je: po 8 dkg grožđica, manga, papaje, kajsija, brusnica, te još 13 dkg grubo nasjeckanih badema, 23 dkg omekšalog maslaca, 28 dkg šećera, malo soli, 2 jaja, 58 dkg glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 23 dkg mascarponea, karanfilić, cimet, mahuna vanilije, šećer u prahu.

Postupak pripreme:

U posudi zagrijte malo vode, po joj dodajte dodajte suho voće i ostavite ga da se namoči.

Umutite maslac sa šećerom, dodajte mascarpone i na kraju umutite jaja.

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, posolite i dodajte začine. Više od polovine dodajte u prethodno umiješanu smjesu i miksajte da dobijete mekano tijesto.

Dodajte voće i bademe i ono što je ostalo od brašna. Kad sve umiješate, ostavite da se tijesto odmori barem sat.

Tijesto podijelite na nekoliko dijelova, ili oblikujte u veću veknu.

Složite u pleh na papir za pečenje i pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa. Smanjite temperaturu i pecite dok ne porumene.

Još topao voćni hljeb premažite maslacem i pospite šećerom u prahu, pa zamotajte u platnenu vrećicu.

Režite na kriške i poslužite uz kafu, čaj, sok, mlijeko.

Londoneri

Za tijesto je potrebno: 250 g glatkog brašna, 140 g margarina, 70 g šećera, 2 žumanca, 1 kašičica praška za pecivo, malo limunovog soka.

Fil: 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 bjelanca, 100 g mljevenih oraha, 100 g sjeckanih oraha, 40 g čokolade, pekmez od kajsije, naribana korica pola limuna.

Postupak pripreme:

Od svih navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto i ostavite ga u frižideru pola sata.

Rashlađeno tijesto podijelite na više manjih komada, pa ga utisnite u pleh za pečenje (30×30 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom.

Tijesto premažite tankim slojem pekmeza od kajsije, a zatim ga premažite filom.

Fil pripremite tako da u čvrsti snijeg od bjelanaca dodate šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, mljevene orahe i otopljenu čokoladu.

Kolač pospite krupno sjeckanim orasima i pecite ga 40-45 minuta na temperaturi od 160 stepeni Celzijusa.

Kolač izrežite na šnite dok je još vruć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.