Skup u Novom Gradu

"Tri najvažnije stvari koje su se desile BiH i Bošnjacima u 20. stoljeću predvodila je SDA"

Objavljeno: 04.10.2018. u 22:45 Autor: E. G.

Cilj SDA i Bošnjaka, rekao je Zvizdić, sada je evropski put, a "evropski identitet nije u sukobu sa bošnjačkim i bosanskim identitetom".  Nikada se nećemo odreći naše bošnjačke nacionalnosti i islama, kao njegove duhovne komponente, ali nama treba članstvo u EU i NATO-u. Zbog mira i stabilnosti, dodao je

Centralni izborni skup SDA u organizaciji Općinskog odbora Novi Grad Sarajevo održan je večeras u dvorani "Ramiz Salčin". U prepunoj sali su predstavljeni kandidati stranke za Opće izbore na svim nivoima. 

Šefik Džaferović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, obratio se večeras na centralnom skupu Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu. 

Džaferović je dio svoga govora posvetio stanju u kojem žive bošnjački povratnici u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Podsjetio je da je u prošlom mandatu usvojen Zakon o prebivalištu kojim je nanesena šteta povratnicima te da se SDA zajedno sa udruženjima povratnika i nekim nevladinim organizacijama strogo tome protivila.

Džaferović: Put ove zemlje nije segregacija

-Pitao sam ih zašto su to učinili, zašto su otežali povratnicima, ali nisu mi dali odgovor. Povratničke zajednice su vitalni interes našega naroda -kazao je Džaferović.

U svom je govoru pozvao da "narod ne glasa ni za one koji su optužili Bošnjake i Aliju Izetbegovića da su krivi za početak rata u BiH" te naglasio da je "Alija je naš uzor i naš učitelj". 

-Primjetio sam da narod razumije šta se dešava. Narod zna da je SDA snaga i kičma ovoga naroda, da je SDA odbranila državu, da je u ovom mandatu pokrenula euroatlantske integracije-kazao je Džaferović.

Foto: Muhidin Živojević

Dodao je kako nema govora o trećim entitetima ili otcjepljenju bilo kojeg dijela naše zemlje, umjesto toga, put ove zemlje je unutrašnja reintegracija i integracija u EU i NATO. Prema njegovim riječima, kada god su drugi bili na vlasti napravili su štetu. 
 
Džaferović je međunarodnoj zajednici poručio da mi hoćemo u EU i NATO. Susjedima je poručio da poštuju Bosnu i Hercegovinu, da zaključe ugovore o granici sa BiH, jer moraju biti svjesni da neće biti razmjene teritorija. Poruka onima koji prave smutnju u BiH je da, "ni jedan pedalj ove zemlje nikad niko neće uzeti, ali ako ovako nastave negirati državu BiH, nestat će entiteta".

 -Poruka svima onima koji žele dobro ovoj zemlji sadržana je u misiji rahmetli Alije Izetbegovića, on se borio za cjelovitu, nezavisnu državu BiH, državu ravnopravnih naroda. Put ove zemlje nije segregacija, nije dominacija, put je ravnopravnost svakog čovjeka na svakom pedlju. Za to se borio rahmetli Alija. Vidio sam mnogo mladih ljudi, čestitih i pametnih, oni su dokaz da se nikad nećemo umoriti u borbi za državu u kojoj će svakom čovjeku biti komotno ma gdje da živi - kazao je Džaferović.

Hadžija, stilista i budžetlija

 Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i kandidatkinja ove stranke za Federalni parlament, obratila se večeras zahvalivši Općinskoj organizaciji SDA Novog Grada, njenom predsjedniku Husi Ćesiru i svim građanima te općine na ukazanom povjerenju koje su joj iskazali u dosadašnjem radu, ali i na ogromnoj časti, kako je kazala, koja joj je iz te stranačke organizacije ukazana nominacijom za člana Predsjedništva BiH. 

-Dok sam bila meta ovoga što nas gleda s kula i tornjeva, vi ste mi dali podršku da budem čak kandidat za člana Predsjedništva. Hvala vam na ukazanoj časti. Cijelog svog života, cijelim svojim bićem sam osoba koja pripada SDA. To je jedina partija u kojoj sam bila otkako je napravljena. Ja sam ponosna Bošnjakinja. Kažu da su Bošnjaci merhametli, da su Bosanci i Hercegovci merhametli, ja ne moram biti merhametli, ja sam rođena u Podgorici, pa neću ostati dužna nikome ko god me je "čvoknuo". Prije ili kasnije ću im to vratiti. Mnogima je ova stranka pomagala. Meni je pomogla da dođem na čelo Kliničkog centra, a ja sam pomogla našim bolesnicima da ponovo imaju dostojanstvo i dostojnu uslugu. Pomogla sam mladim ljudima da se zaposle i da vide da se isplati biti čestit i vrijeden. Pomogla sam zdravstvenim radnicima da ponovo imaju dostojanstvo na poslu. Svi su spominjali ove koji su od nas otpali. Ja ih ne bih spominjala, ali oni mene često spominju i mnogo se bave sa mnom, pa ću ih se sjetiti ovom prilikom - rekla je Izetbegović, a potom je objasnila o kome se radi i dodala kako je "stalno pitaju zašto toliko navija za Šefika Džaferovića". 

-Džaferović je čestit čovjek. Samo ću reći da on cijelm svojim životom, onakav kakv je bio, zaista zaslužuje da nas predstavlja u Predsjedništvu. On je jedini koji zaista treba da uđe u Predsjedništvo BiH. A za koga bih drugog bila? Za onog visokog, rumenog, što je na budžetu cijeloga života, što je zarad fotelje, izglasao Zakon o prebivalištu i otežao život našim povratnicima. Ne za njega sigurno. Za ovog što glumi mog stilistu? Što ima kule i tornjeve, i jahte i vile, i dvoreve, a glumi moga stilistu, broji moje tašne i cipele. Pa on ne bi znao prepozbnati pravu tašnu, vjerujte mi, ni da ga u glavu pogodi. Ne za njega! Ili možda da navijam za ovoga što je, kao hadžija, a trača tuđe žene. Hadžija mora znati da se tuđa žena ne smije ni gledati ni spominjati! Samo svoju ženu smije zvati nadimkom, mene ne! Dakle, samo SDA. Mi smo najbolji i to smo svojim djelima pokazali. Borimo se istinom. Sve ovo što sam rekla je sušta istina. KCUS je dokazao i pokazao da u BiH može mnogo bolje, da možemo od 100 miliona duga za dvije i po godine vratiti 83. Vjerujte samo takvim ljudima. Dajte svoj glas časnim predstavnicima SDA. Uprkos nekim slabostima, mi smo ipak najbolji - rekla je Izetbegović. 

Foto: Muhidin Živojević

Među govornicima je bio i Denis Zvizdić, nosilac liste za Parlament BiH, a Semir Efendić, aktuelni načelnik Novog Grada i nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo, predstavio je program stranke za KS. 

Zvizdić je istaknuo da u BiH postoji više od 120 stranaka, među kojima su neke male stranke koje imaju dobre i časne namjere, ali da nemaju snagu za njihovu realizaciju, potom da postoje "malo veće stranke, ali one imaju loše namjere, zato što ne vole BiH i ne žele je kao suverenu, mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH. I postoji jedna velika stranka koja okuplja ljude dobrih namjera, u čijoj je osnovi i programskoj orjentaciji borba za cjelovitu i jednistvenu BiH, u čijoj je osnovi zaštita identiteta bošnjačkog naroda". 

U osnovi SDA je borba za BiH

- To je Stranka demokratske akcije! Zbog toga mi ovdje stojimo pred vama kao časni pripadnici stranke čiji je osnivač rahmetli Alija Izetbegović, u čijoj je osnovi borba za BiH. SDA je uvijek otvorenih očiju stajala pred svim izazovima sa kojima se suočavala, koja je jedina uspjela da napravi istinski, vjerski, kulturni i nacionalni preporod Bošnjaka. Koja je jedina uspjela da kreira BiH po mjeri njenih stanovnika. BiH i Bošnjaci nikada i ništa nisu dobili jednostavno. Nikada nam u posljednjih 120 godina ništa nije poklonjeno. Za sve smo se morali izboriti. Nijedan narod na ovim prostorima nije prošao teža, složenija i opasnija iskustva od bošnjačkog naroda. Ali bošnjački narod, poznat kao vitalan, prkosan narod, kao stamen narod, posvećen svojoj vjeri, kulturi i tradiciji je to sve izdržao - rekao je Zvizdić. 

On je dodao i kako "nema niti jednog eksperimenta koji nije isproban nad bošnjačkim narodom". 

-Zabranjene su nam naše nacionalne institucije, kulturne institucije, ukidan je Preporod, zatvarane su naše džamije i medrese... Nismo imali priliku da učimo od naših najboljih književnika. Pod pritiskom režima su ubijeni. Ali smo morali učiti napamet "Gorski vijenac" koji je program genocida nad našim narodom. I tako je to, gospodo, bilo prije sto godina, od Safvet-bega Bašagića, Muhsina Rizvića, Alije Isakovića, sve dok se nije pojavila SDA i Alija Izetbegović. Ovo sam morao ponoviti da se sjetimo toga, da se sjetimo uloge SDA, koja je nastala iz ovog naroda, koja liči na svoj narod, koja je prepoznala i definisala potrebe svoga naroda. I u konačnici ostvarila tri najvažnije stvari koje su se desile u 20. stoljeću bitne za bošnjački narod i za BiH. Prvo je ostvaranje višestoljetnog sna o nezavisnoj, suverenoj i samostalnoj BiH. To je najveći politički doseg koji je urađen u 20. stoljeću pod vodstvom SDA i Alije Izetbegovića. Drugi je vraćanje političkog suvereniteta bošnjačkom narodu. Alija Izetbegović i SDA su nam vratili pravo glasa, kao narodu. Više se ništa nije moglo dešavati bez odluke i pristanka Bošnjaka. Ništa se više mimo nas nije moglo dešavati ni u Beogradu, ni Zagrebu, ni u Beču i Stambolu, već samo u BiH, gdje svoji na svome žive Bošnjaci. I treći, odbranjena je BiH od agresije i sa lijeve i sa desne strane - rekao je Zvizdić. 

Cilj SDA i Bošnjaka, rekao je Zvizdić, sada je evropski put, a "evropski identitet nije u sukobu sa bošnjačkim i bosanskim identitetom". 

-Mi se nikada nećemo odreći naše bošnjačke nacionalnosti i islama, kao njegove duhovne komponente, ali nama treba članstvo u EU i NATO-u. Zbog mira i stabilnosti. Nama treba vrijeme za revitalizaciju, vrijeme da ekonomski, naučno, obrazovno, kulturno i politički, ojačemo i budemo temelj ove naše predivne domovine - kazao je, između ostalog, Zvizdić.

Foto: Muhidin Živojević

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije