open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Tri opasna proizvoda za sigurnost djece: Hodalica, trotinet i hranilica
Agencija poziva kupce, ukoliko su kupili neki od ovih proizvoda, da ih odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili
23.08.2019. u 14:27
get url
text

Agencija za nadzor nad tržištem BiH izdala je upozorenje za tri nesigurna proizvoda na tržištu BiH koji su opasni za zdravlje djece.

Iz Agencije navode da se radi o dječijoj hodalici Alpina Yurutec turskog proizvođača, čiji je uvoznik Nermus d.o.o. Brčko Distrikt BiH, zatim dječija stolica za hranjenje i trotinet H1.

- Dječija hodalica predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti, a sjedište hodalice pretrpjelo je trajne deformacije i narušena je funkcija mehanizama za podešavanje visine. Također, upute za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane ni na jednom od službenih jezika u BiH – navode iz Agencije.

Agencija navodi da Trotinet H1 predstavlja rizik od povreda. Proizvođač je firma Luxsen Trade Company, zemlja porijekla Kina, a uvoznik Z & N d.o.o. Brčko distrikt BiH.

- Trotinet predstavlja rizik od povrede jer: prečnik prednjih točkova je znatno manji od propisanih 120 mm, prečnik krajeva ručki upravljača je manji od propisanih 40 mm, upozorenja i upute za upotrebu nisu napisani na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini. Trotinet ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 71-1:2015 – navode iz Agencije.

Dječija stolica za hranjenje predstavlja ozbiljan rizik od povrede za djecu jer ne ispunjava zahtjeve koji se odnose na dinamičku čvrstoću i uklještenje prstiju. Zemlja proizvodnje je Kina, proizvođač HK Trade  Bander Co. Ltd., a uvoznik MAXI PROM d.o.o. Brčko distrikt BiH.

- Dječija stolica za hranjenje predstavlja ozbiljan rizik od povrede za djecu jer ne ispunjava zahtjeve koji se odnose na dinamičku čvrstoću i uklještenje prstiju, te ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018 – stoji u pojašnjenju.

Iz Agencije također navode da su uvoznici dobrovoljno odlučili da povuku proizvode sa tržišta, da naprave povrat od potrošača i da unište proizvode. Agencija poziva kupce, ukoliko su kupili neki od ovih proizvoda, da ih odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.