Želite li dan započeti ukusno i zdravo te tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka.
1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutačno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.
Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdjelicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.
2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi također često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.
Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato je tijesto masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga premažite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.
3. "Zidarski" doručak
Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, bijeli hljeb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, takav doručak vašem tijelu doista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.
Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz krišku prepečenog hljeba i čaj.