open-navfaktor-logo
search
Kardiovaskularno zdravlje
Tri vrste namirnica koje prirodno čiste vaše arterije
Kada razmišljamo o kardiovaskularnom ili srčanom zdravlju, ono što nas zaista brine je održavanje zdravlja naših arterija.
16.05.2020. u 15:55
get url
text

Kada dođe do nakupljanja plaka na ovim kritičnim prolazima, ograničava se pravilan protok krvi, što u konačnici može dovesti do srčanog udara.

Međutim, ne morate dobiti srčani udar da biste osjetili učinke neke bolesti kardiovaskularnog sistema. Kad se te arterije začepe, vaše srce ne dobiva dovoljno krvi, što uzrokuje bol u grudima, osjećaj težine i nedostatak daha.

Dobra vijest je da ne morate ići na neku ludu detoks dijetu da biste očistili svoje arterije. Samo potražite hranu s visokim sadržajem antioksidanata, zdravim mastima i, što je najvažnije, vlaknima.

Evo koje vrste namirnica vam mogu pomoći u tome.

1. Zdrave masti

Ogromna marketinška kampanja 1980-ih ukazivala je na masti kao na demona koji povećava težinu, ali stvarnost je složenija. Istraživanja sada ukazuju da je šećer pravi krivac. Naravno, mast treba konzumirati umjereno, a važno je jesti i pravu vrstu. Zasićene masnoće u hamburgerima i pržena hrana nisu dobri za vaše arterije, ali mononezasićena vrsta snižava loš holesterol i štiti vas od srčanog ili moždanog udara.

Namirnice koje su bogate zdravim mastima:

Avokado je pun zdravih masnoća koje uravnotežuju razinu dobrog i lošeg holesterola uklanjajući ono loše iz arterija.

Masne ribe poput lososa, tune i skuše odličan su izbor za unos zdravih nezasićenih masti. Riba je također bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu sniziti nivo štetnih triglicerida u vašim arterijama.

Orašasti plodovi fantastični su kao međuobrok ili hrskavi nadjev za sve vrste jela. Imaju veliku količinu nezasićenih masti, ali i vitamina i vlakana.

2. Antioksidansi

Oksidanti, poznatiji kao slobodni radikali, nusproizvod su upotrebe kisika u našim tijelima. Internalizirani su i kada pušimo, udišemo zagađeni zrak ili provodimo previše vremena na suncu.

Oni narušavaju zdravlje cijelog tijela, uključujući i arterije. Jedenje hrane bogate antioksidansima pomaže jer se te tvari vežu sa slobodnim radikalima i sprečavaju ih da čine štetu.

Namirnice koje su bogate antioksidansima:

Kurkuma je aromatični začin koji curryju daje karakterističan okus i boju. Osim toga ona je bogata antioksidansima, koji mogu popraviti oštećenja na zidovima arterija i smanjiti upalu po cijelom tijelu.

Citrusi su bogati i antioksidansima i vitaminom C, koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca. Cilj je pojesti barem komad ili dva agruma svaki dan ili piti vodu s limunom tokom dana.

Šipak biste također trebali uvrstiti u svoju prehranu. Dokazano je da njegova konzumacija pročišćava arterije i poboljšava protok krvi.

3. Vlakna

Vlakna su važan element prehrane jer, između ostalog, mogu sniziti krvni pritisak i loš nivo holesterola. Vlakna su neprobavljiva i prolaze kroz cijelo tijelo povlačeći sa sobom mnoštvo loših stvari koje ne želite da ostanu u vašem organizmu.

Postoje dvije vrste vlakana: netopiva i topiva. Topiva vlakna se otapaju u vodi u svojevrsni gel, koji pomaže smanjiti holesterol i šećer u krvotoku. Netopiva vlakna hrane zdrave bakterije u crijevima i također privlače vodu u debelo crijevo olakšavajući prolazak stolice.

Namirnice koje su bogate vlaknima:

Cjelovite žitarice su ključne jer se pokazalo da prehrana bogata njima sprečava opasno zadebljanje zidova arterija.

Povrće i voće općenito sadrže puno vlakana, ali brokula je jedan od najboljih izbora ako želite svoju prehranu obogatiti vlaknima.

Kokice su izvrsna grickalica ako ih ne utopite u maslacu i soli, a uz to su i bogate vlaknima, savjetuje Welcome Organic.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.