open-navfaktor-logo
search
Nisu dobar izbor
Tri žitarice koje trebate izbjegavati ako želite izgubiti kilograme
Neke će žitarice zapravo pomoći u gubitku ili održavanju idealne tjelesne težine, dok će neke učiniti upravo suprotno
18.12.2019. u 11:06
get url
text

U posljednje vrijeme žitarice su stekle lošu reputaciju jer ih mnogi smatraju čistim ugljikohidratom i lakim načinom da se nakupe kilogrami.

Ali, nije baš sve tako jednostavno. Neke će žitarice zapravo pomoći u gubitku ili održavanju idealne tjelesne težine, dok će neke učiniti upravo suprotno.

Ako ne želite povećati težinu, ove žitarice bi trebali izbjegavati, prenosi portal BrightSide.

Za početak, trebali biste znati da isto zrno može imati vrlo različita svojstva, ovisno o načinu na koji je obrađeno, a razumijevanje razlike u cijeloj i rafiniranoj hrani je najvažnije.

U rafiniranim zrnima uklonjene su mekinje i klice pa je tekstura obično finija i mekša. Nažalost, tokom rafiniranja zrno gubi većinu hranjivih sastojaka i vlakana.

Rafinirane žitarice su ona zrna od kojih želite odustati. Sadrže samo kalorije i ne doprinose prehrani nikakvim nutritivnim vrijednostima. Ali i neke cjelovite žitarice s visokim glikemijskim indeksom također nisu dobar izbor, ako pazite na svoj struk.

Bijela riža

Bijela riža je rafinirani ugljikohidrat, bogata kalorijama, s malo vlakana i gotovo da nema nikakvu nutritivnu vrijednost, kao ni pozitivnih mikroelemenata. Ima vrlo visok glikemijski indeks, što znači da se brzo pretvara u šećer nakon što je pojedete i čini vas sitima samo na kratko.

Pšenica

Pšenica se također može nazvati i superhranom. Superhranom za dobivanje na težini. Sadrži amilopektin A, super škrob koji ekstremno deblja.

Pšenični proizvodi su vrlo kalorični, imaju vrlo visok glikemijski indeks i mogu izazvati ovisnost, a to uključuje i proizvode od cijelog zrna pšenice. Prema istraživanju, samo dvije kriške hljeba od cjelovite pšenice mogu povećati nivo šećera u krvi više od dvije kašike bijelog šećera.

Kuskus

Kuskus može izgledati kao cjelovito zrno, ali realnost je da se ne razlikuje mnogo od prerađene pšenice. Nema koristi, samo kalorije koje vas debljaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.