open-navfaktor-logo
search
Korisno za početnike
Trikovi slavnih chefova koji će vam pomoći da kuhate ukusna jela
Ako želite lijepu smeđu koricu na pečenju, meso prije pečenja obrišite papirnom salvetom kako bi uklonili dodatnu vlažnost. Ovo je samo jedan od trikova koji će vas pretvoriti u odličnog kuhara, a otkrivaju ih u svijetu slavni chefovi.
16.07.2020. u 17:30
get url
text

Pa, krenimo redom:

Namočite luk u hladnu vodu kako biste smanjili njegovu ljutinu. Ovaj trik iskoristite kada pripremate salatu ili neko drugo jelo koje zahtijeva svježe komadiće luka.

Uvijek podlijevajte temeljcem, a ne običnom vodom jer ćete tako unaprijediti okus svim jelima koje pripremate.

Dodajte prstohvat soli u bilo koju slasticu s čokoladom i tako naglasite okus ove tamne namirnice.

Želite li svoje kuhanje dovesti na novi, viši nivo, počnite se služiti sirćetom balsamicom. On se naročito dobro slaže sa jagodama, pečenim povrćem i rezancima. Ne samo da je ukusan, već je i zdrav.

Ako želite lijepu smeđu koricu na pečenju, meso prije pečenja obrišite papirnom salvetom kako bi uklonili dodatnu vlažnost.

Uvijek meso stavljajte na vruću tavu i uvijek osigurajte dovoljno mjesta za termičku obradu na vrućoj podlozi. Nemojte pretjerivati s količinom mesa u tavi.

Želite li da vam jaja na kajgani budu posebno mehka i slasna? Ubacite u njih nešto kukuruznog škroba koji ih sprečava da se previše ispeku.

Ako nemate vremena za polaganu termičku obradu mesa, svježe meso možete omekšati i uz pomoć malo sode bikarbone. Snažan okus sode u brzopoteznoj marinadi “kamuflirajte” sa malo limunovog soka.

Održavajte kuhinjske noževe na pravilan način, pa će i duže trajati, a jela će biti bolja. Nemojte ih previše namakati u vodi i perite ih ručno.

Uskladite temperaturu hrane koju služite s tanjirima na koje ih stavljate. Topla jela poslužite na tanjiru koje ste na pet minuta zagrijali u rerni na 200 stepeni Celzijusa, a deserte na tanjirima koje ste dvadesetak minuta držali u frižideru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.