navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kontrola ishrane

Trikovi u kuhinji: Jela pripremite unaprijed, uštedite vrijeme i novac

Unaprijed priprema jela će vam uštedjeti vrijeme i novac te ćete imati veću kontrolu nad vašom ishranom i možete bolje pripaziti koje namirnice koristite.

Objavljeno: 18.03.2022. u 07:54
get url
text

Jednom kada krenete pripremati jela unaprijed i doživite tu čar pitat ćete se zašto niste počeli ranije. Priprema jela zahtijeva i određenu količinu slobodnog vremena te određeno znanje u kuhinji. 

ODAKLE UOPŠTE DA KRENEMO?

Prvi korak je da jednostavno razmislimo o tome šta želimo jesti u toku sedmice. Napravite shopping listu sastojaka koji vam trebaju. Preporučujemo da listu sa potrebnim sastojcima ponesete sa sobom u kupovinu kako ne biste nešto zaboravili ili kupili stvari koje vam nisu potrebne.

 

KOLIKO JELA MOŽEMO PRIPREMITI?

Za početak se treba ograničiti na 2 do 3 jela dok se ne ispraksiramo u pripremi. Preko vikenda odvojimo sebi vrijeme za pripremu. Unaprijed možemo skuhati rižu, piletinu, isjeckati voće i povrće i skuhati sosove koje možemo koristiti tokom cijele sedmice.

ŠTA NAM JE POTREBNO?

Pored namirnica je potrebno imati i kutije u koje možemo spremiti pripremljenu hranu. Najbolja opcija su staklene kutije. Kako biste dodatno uštedili na vremenu, možete kupiti izrezano povrće, gotove sosove i nadjeve, neka vam teta u trgovini izreže sir te možete birati i recepte koje ne zahtijevaju kuhanje.