open-navfaktor-logo
search
Komandant EUFOR-a
Trischak: Nisam upoznao posvećenije i profesionalnije vojnike od onih u OSBiH
Još nisam upoznao posvećenije i profesionalnije vojnike i časnike od onih u OSBiH - rekao je komandant EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak, govoreći nedavno o odnosu koji EUFOR ima prema Oružanim snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), njihovim pripadnicima i sposobnostima.
28.05.2020. u 11:20
get url
text

Kako se ističe u saopćenju, EUFOR doživljava OSBiH kao partnera s kojim ima visoku razinu suradnje i međusobne potpore.

Od uspostave OSBiH 2006. godine EUFOR je s ponosom radio rame uz rame s bosanskohercegovačkim vojnicima dok su oni postajali sve bolji i bolji: od obuke i osposobljavanja, uspostave samoodržive individualne obuke, do istinski partnerskog djelovanja tijekom godišnje međunarodne vježbe „Brzi odgovor“. Kao priznati član međunarodne zajednice BiH se transformirala iz zemlje kojoj je pružana sigurnost u onoga koji ju pruža, pošto OSBiH sudjeluju u misijama održavanja mira diljem svijeta.

OSBiH su odličan primjer objedinjavajuće organizacije na državnoj razini čije postojanje donosi korist svim građanima BiH. Reforma obrane i uspostava OS BiH predstavlja jednu od najuspješnijih priča u BiH u posljednja dva desetljeća. Uzimajući u obzir resurse koji im stoje na raspolaganju, rezultati koje ostvaruju, s kojim god izazovima da se suočavaju, mogu služiti na čast profesionalizmu i posvećenosti njihovih vojnika. U svakoj zemlji oružane snage predstavljaju temeljnu policu osiguranja, a ona nije besplatna.

OSBiH su sila dobra za zemlju u trenucima kriza, reagiraju na pozive da pruže pomoć i podršku. Kada je 2014. godine zemlja bila pogođena rekordnim poplavama, OS BiH su bile tu da svojim vozilima i čamcima spašavaju građane u nevolji. Bile su tu i da pomognu u raščišćavanju, izgradnji puteva i mostova, da pomognu da se ljudi vrate normalnom životu.

Svake godine one su tu kada buknu šumski požari, a predstavljaju i najvažniji deminerski kapacitet, pomažući tako u borbi protiv sveopćih neprijatelja. U skorije vrijeme OS BiH su bile pozvane da podrže provedbu preventivnih mjera radi sprečavanje pandemije COVID-19, te su, kako se radilo i u drugim europskim državama, podizale karantenska naselja i pomagale u dezinfekciji javnih objekata, saopćeno je iz EUFOR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.