open-navfaktor-logo
search
Državni parlament
"Trojka" grčevito protiv DF-ovog prijedloga, bura u Parlamentu BiH: Ćudić rekla Begiću da će "dobiti po prstu"
Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na dopune Krivičnog zakona, koje je predložio DF i kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH, izazvalo je žustru raspravu i optužbe između zastupnika pozicije i opozicije, a najviše polemike vodilo se zbog izlaganja DF-ovog zastupnika Zlatana Begića.
20.03.2023. u 16:11
get url
text
Zlatan Begić

VEZANI TEKST - Komisija "oborila" dopune Krivičnog zakona: "Trojkaši" isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade

Negativno mišljenje je ova komisija donijela glasovima članova iz HDZ-a i SNSD-a.

Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul je, komentirajući predložene dopune Krivičnog zakona, kazao da će, ako budu usvojene, "jedan principijelan i pametan tužilac doći i sve će nas zatvoriti jer i mi pomažemo međunarodnim subjektima da učestvuju u izmjenama".

Begić mu je odgovorio da nije stručnjak iz oblasti ustavnog prava, te da je svaki subjekt međunarodnog prava dužan da poštuje suverenitet BiH. Rekao je i da je Kožul pomiješao prijenos suvereniteta i vladavinu prava.

Zastupnik SNSD-a Milorad Kojić rekao je da bi se "kao pravoslavac prekrstio kada je pročitao ove izmjene".

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prokomentirala je da ovaj zakon kako je predložen podrazumijeva odlazak lidera DF-a Željka Komšića u zatvor na ne manje od pet godina, te je rekla i da je ista kazna predviđena za one koji oružanom silom pokušavaju otcijepiti dio zemlje. Citirajući predložene dopune Krivičnog zakona, navela je da bi se mogle odnositi i na NATO, ali i na odluku nekog općinskog vijeća. 

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, odgovorio je da neće biti učiteljica pa objašnjavati šta znači suverenitet te da je naivno mislio da iz Naše stranke razmišljaju kao u SDP-u čiji je član podržao predložene dopune Krivičnog zakona na Ustavnopravnoj komisiji.

Begić je u nastavku istakao da se, sudeći prema izlaganjima, čini da je dio vlasti bio na brifingu kod Milorada Dodika, lidera SNSD-a, te da ni on ne bi bolje ovo uradio, ali da ostaje tonski zapis i da će se jednom stidjeti toga. Odgovarao je i na izlaganje Ćudić i zastupnice Naroda i pravde Mije Karamehić-Abazović.

- Ćudić počesto spominje da je profesor. Vi niste profesor, Vi meni ne biste mogli biti ni asistent, možda bi asistent. Dva profesora pravnog fakuleta stoje iza ovoga. Ako nekome nije jasno šta je tajno prenošenje suvereniteta, preporučujem Karahemehić da pita stranačkog šefa Elmedina Konakovića. To je gospođa, dok ja prošli put govorim o genocidu, ona mi se podsmijeva u lice, a sada se navaljala toliko gluposti - rekao je Begić.

Rekao je i da ne smiju podržati dopune Krivičnog zakona od Dodika pa sada traže kako će se oprati.

Ćudić je reagirala kazavši da je uvijek znak političke i ljudske impotencije kada se na taj način "neko siledžijski obračuva sa kolegicom".

- Još jednom da mi zaprijetite i počnete mahati prstom, po tom prstu ćete i dobiti. Za razliku od vašeg stranačkog predsjednika, kad to kažem, tako će i biti - rekla je Ćudić.

Karamehić-Abazović je Begiću rekla da će dobiti prijavu za kršenje kodeksa.

- Termini poput gluposti, razgolićavanje koji insinuiraju spol ili određene kvalifikacije koje imate prema određenom spolu, to će vam se manifestirati i u prijavama - dodala je.

Begić je potom od predsjedavajućeg doma Denisa Zvizdića tražio da ga "zaštiti od kolegica", da je napadnut po spolnoj osnovi, te da su iznesene neistine, a da je sve što je on rekao istina. 

- Zašto kolegica upoređuje glupost sa ženskim rodom - dodao je.

Zvizdić mu je odgovorio da je jedino on kolegicama rekao da lupaju gluposti, te da sve vrijeme upada u riječ, a na kraju mu je zabranio da više diskutuje o ovoj tački.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.