Trud i rad se isplate: Magareće mlijeko iz Zavidovića na svjetskom tržištu

Objavljeno: 02.01.17 u 13:31 Autor: J. Herić

Alen Jusupović iz Zavidovića je prije četiri godine kao student pokrenuo vlastiti biznis, farmu magaraca "Mali farmer", a danas ima registriran obrt i bavi se proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda od magaraca.

 

Kako kaže u razgovoru za Faktor, sebe smatra primjerom mlade osobe koja je upornošću ostvarila cilj, vlastiti biznis, koji danas osigurava plaću za pet članova njegove porodice. Na farmi ima 24 magarca, poni konje, pse, a nedavno je završen glavni objekat za smještaj magaraca površine 80 kvadrata.

Broj se stalno povećava, a Jusupovići vrijedno rade da turistima uskoro ponude još više sadržaja na ovoj prekrasnoj lokaciji, udaljenoj tri kilometra od centra Zavidovića. U BiH litar magarećeg mlijeka košta 100 KM, a Jusupović ističe da su proizvodi od magarećeg mlijeka posebno traženi na stranom tržištu.

- Mlijeko s naše farme plasiramo na tržištu Skandinavije, Amerike, Švicarske, Njemačke, Italije. Bavimo se najboljim tipom izvoza, tzv. indirektnim. Turisti dođu u BiH i kupuju naše proizvode. Mi se ne moramo baviti zavrzlamama oko izvoza. Naše je da ih pozovemo, ugostimo, pružimo relaksaciju i ugodne trenutke, te ponudimo široku paletu proizvoda od magarećeg mlijeka, kaže Alen.

Jusupović naglašava jako dobru saradnju sa Razvojnom agencijom Zavidovići i udruženjem "Agro - Dolina" čiji su predstavnici Aldin Šušić i Izet Burić bili mu podrška na Biznis forumu u Tuzli.

Juspović je često viđen gost na mnogim biznis sajmovima, ali i TV emisijama, gdje voditelji ili gosti na sajmovima sa pažnjom slušaju njegovu priču o tome kako je uz dosta truda i odricanja ostvaruje svoje snove.