open-navfaktor-logo
search
Premijer novinarima
Trudeau: Kanada ne podržava povratak Rusije u G7 jer nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme
Kanada ne podržava povratak Rusije u Grupu 7 (G7), kako je američki predsjednik, Donald Trump, predložio tokom vikenda, jer Moskva nastavlja da krši međunarodno pravo, izjavio je u danas kanadski premijer Justin Trudeau.
01.06.2020. u 19:17
get url
text

- Rusija je isključena iz G7 nakon što je napala Krim prije više godina, ona nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme, i to je razlog zašto bi trebala ostati izvan te grupe – izjavio je Trudeau na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin podržava dijalog "na svim poljima" – kazao je u portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, komentirajući poziv Washingtona upućen Moskvi za učestvovanje na samitu G7.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je u subotu da će do septembra ili kasnije odgoditi samit G7, za koji se nadao da će biti održan narednog mjeseca.

Lista pozvanih država proširena je na nekoliko zemalja među kojima su Australija, Rusija, Južna Koreja i Indija, saopćio je američki čelnik.

Peskov je, ipak, izjavio da Rusija mora vidjeti više detalja prije nego što odgovori na američki prijedlog i da se potvrdi da je poziv zvaničan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.