open-navfaktor-logo
search
Bez simptoma
Trudeau nema koronavirus, ostat će još u samoizolaciji
Supruga kanadskog  premijera Justina Trudeaua testirana je pozitivno na koronavirus, saopćio je njegov ured u četvrtak navečer. Ured navodi da se Sophie Grégoire Trudeau osjeća dobro i da će ostati u izolaciji.
13.03.2020. u 10:43
get url
text

- Premijer je dobrog zdravstvenog stanja i nema nikakvih simptoma. Kao mjera predostrožnosti i nakon savjeta liječnika, on će biti u izolaciji u planiranom periodu od 14 dana - dodaje se u saopćenju.

Njegov ured navodi da će na liječnički savjet premijer nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, istovremeno vršeći samonadzor, uzimajući u obzir da on lično nema nikakvih  simptoma. Također po savjetu liječnika, on neće biti testiran u ovoj fazi jer nema nikakvih simptoma. Iz istog razloga, liječnici tvrde da nema nikakvog rizika za one koji su nedavno bili s njim u kontaktu – navodi se u saopćenju.

Ured je saopćio da će on danas nastaviti sa svojim svakodnevnim dužnostima. Trudeauova supruga objavila je saopćenje u kome se zahvaljuje onima koji su je kontaktirali.

- Iako osjećam nelagodne simptome virusa, uskoro ću stati na noge. Biti u kućnom karantinu nije ništa u poređenju s ostalim kanadskim porodicama koje prolaze kroz ovo i s onima koji se suočavaju s mnogo ozbiljnijim zdravstvenim brigama – saopćila je ona.

Par ima troje djece, ali je Trudeaova supruga jedini član porodice sa simptomima bolesti, saopćio je premijerov ured.

Iako je uveo samokarantin, Trudeau će provesti današnji dan u brifnizima, telefonskim razgovorima i virtualnim sastancima od kuće, uključujući i razgovore s ostalim svjetskim čelnicima i uključivanje u raspravu na vanrednoj sjednici vlade posvećenoj koronavirusu. Trudeau je razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom, prenosi AP.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako se podvrgnuo mjerama samoizolacije nakon povratka iz Kanade gdje se sastao s premijerom te države Justinom Trudeauom. Feni je iz Komšićevog kabineta rečeno da predsjedavajući obavlja svoje redovne poslove onoliko koliko je moguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.