open-navfaktor-logo
search
Međunarodna saradnja
Trump izdao naređenje: Pomozite Italiji, oni su jedan od naših najbližih saveznika
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump u petak je naredio vodećim dužnosnicima administracije SAD-a da pomognu Italiji u borbi protiv novog koronavirusa slanjem medicinske opreme, humanitarne i druge pomoći.
11.04.2020. u 10:03
get url
text

Trump je u poruci nekim od glavnih dužnosnika njegove administracije naredio niz mjera za pomoć Italiji, uključujući stavljanje na raspolaganje pripadnika vojske SAD-a u Italiji za pružanje telemedicinskih usluga, pomoć u postavljanju poljskih bolnica i prijevoz opskrbe.

- Italija, jedan od naših najbližih i najstarijih saveznika, pogođena je pandemijom Covida-19 koja je već uzela više od 18.000 života, dovela veliki dio talijanskog zdravstvenog sistema na rub sloma i prijeti italijansku ekonomiju gurnuti u duboku recesiju - napisao je Trump u poruci.

Italija bilježi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu od Covida-19, bolesti koju uzorkuje novi koronavirus, a za njom po broju umrlih slijedi SAD.

Trump je naredio svom ministru trgovine da potiče proizvođače iz SAD-a da Italiji prodaju proizvode koje traže talijanske vlasti i drugi učesnici u sistemu zdravstvene skrbi, osim u slučaju proizvoda koji su samom SAD-u potrebni za odgovor na pandemiju.

U dokumentu se od državnog tajnika, čelnika agencije SAD-a za međunarodnu pomoć i predsjednika banke SAD-a za uvoz i izvoz kaže da mogu "koristiti ovlasti koje imaju kako bi pomogli oporavak italijanske ekonomije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.