open-navfaktor-logo
search
Imaju dobre odnose
Trump: Izvještaji o bolesti Kim Jong-una netačni, nadam se da je on dobro
Američki predsjednik Donald Trump dodatno je osporio izvještaje da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un teško bolestan, ali je odbio reći da li je u kontaktu sa zvaničnicima te zemlje.
24.04.2020. u 08:43
get url
text

- Mislim da je izvještaj netačan - izjavio je Trump na brifingu za novinare u četvrtak u Bijeloj kući, dodajući kako je čuo da je izvještaj zasnovan na "starim dokumentima". 

Trump je izjavio u utorak da bi mogao kontaktirati sjevernokorejske zvaničnike kako bi dobio informacije o Kimu, ali jučer nije dao nikakav nagovještaj da je to i učinio. Dvojica čelnika imaju redovan kanal komunikacije u proteklih nekoliko godina.

- Imamo dobre odnose sa Sjevernom Korejom, ja imam dobre odnose s Kim Jong-unom, i nadam se da je on dobro - izjavio je Trump.

Informativni portal NK sa sjedištem u Seulu javio je u ponedjeljak da se Kim, za koga se vjeruje da ima 36 godina, oporavlja od kardiovaskularnog zahvata izvedenog 12. aprila, pozivajući se na jedan neimenovani izvor iz Sjeverne Koreje. Državni mediji u Sjevernoj Koreji nisu javljali ništa o trenutnoj situaciji s Kimom.

Dvojica zvaničnika južnokorejske vlade potom su odbacili izvještaj CNN-a u kome se navode riječi neimenovanog američkog zvaničnika da Sjedinjene Države "prate obavještajni podatak" da je Kimovo zdravlje teško ugroženo nakon operacije, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.