open-navfaktor-logo
search
London
Trump: Macronova izjava o NATO-u je vrlo nekorektna, korisna podrška Turske u operaciji "Baghdadi"
Trump je uoči samita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritikujući Macronove ranije izjave o Alijansi
03.12.2019. u 12:19
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je "vrlo nekorektna i uvredljiva" izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o moždanoj smrti NATO-a. Trump je uoči samita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritikujući Macronove ranije izjave o Alijansi.

-I Turska je poručila Macronu da je on doživio moždanu smrt - podsjetio je Trump, dodajući kako, isto tako, ne želi da Francuska oporezuje američke kompanije.

-Ako neko oporezuje američke kompanije, to je SAD, a ne Francuska - kazao je Trump.

Trumpova administracija je u ponedjeljak predložila tarife do 2,4 milijarde dolara na francuske proizvode, uključujući sir, ručne torbe i vino, kao odgovor na francuski porez američkim tehnološkim divovima, uključujući Google, Amazon i Facebook. Dotakao se i odnosa s Turskom, napominjući da je zvanična Ankara morala pokucati na druga vrata kada joj je bivša američka administracija odbila prodati rakete Patriot.

-Turska je kupila borbene avione F-35 vrijedne milijarde i milijarde. Ako SAD odbije isporuku, Turska će tragati za drugim opcijama - rekao je Trump.

Napomenuo je da je podrška Turske u operaciji u kojoj je ubijen lider ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi bila vrlo korisna.

-Imamo dobre odnose s Turskom. Ostali smo dovoljno dugo na njihovoj granici. Sada smo se povukli. Oni rade dobar posao - dodao je Trump, naglasivši da SAD ima vrlo dobre odnose s Turskom i unutar NATO-a.

Na kraju je istakao da voli "Tursku, dobru članicu NATO-a" te da se dobro slaže s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

U Londonu se ove sedmice održava samit NATO-a na kojem će čelnici zemalja članica Alijanse razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o tome na koji način mogu odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.