Trump najavljuje nova imenovanja: TV voditelj postaje ekonomski savjetnik

objavljeno: 13.03.2018. u 17:23

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da uveliko razmišlja o poznatom voditelju TV mreže CNBC Larryju Kudlowu kao nasljedniku Garyja Kohna na mjestu svog vodećeg ekonomskog savjetnika, hvaleći veteranskog finansijskog komentatora i svog izbornog pristalicu.  

Trump je izjavio novinarima da "veoma intenzivno razmišlja o Larryju Kudlowu" i naglasio je da bi, iako se on i Kudlow ne slažu oko predsjednikove nedavne odluke da uvede tarife na uvozni čelik i aluminij, stavovi Kudlowa mogli biti od pomoći za Bijelu kuću.

- Mislim da je Larry veoma dobar izbor - izjavio je Trump, dodajući da je Kudlow zagovornik slobodne trgovine i njegov dugogodišnji prijatelj koji je bio pristalica Trumpove predizborne kampanje od njenih samih početaka u 2016.

Kudlow ima visoku uredničku poziciju u CNBC-ju i ranije je bio voditelj TV programa "Kudlow Report". On je služio u uredu za menadžment i budžet tokom administracije predsjednika Ronalda Reagana.

Trump razmatra potencijalnu zamjenu za Kohna na mjestu direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća. Pored Kudlowa, mogući nasljednici su Chris Liddell, koji je bio direktor strateških inicijativa Bijele kuće, i Shahira Knight, Kohnova zamjenica u Nacionalnom ekonomskom vijeću i ključna arhitektica poreske reforme američkog predsjednika.