Trump: NATO snažniji nego prije dva dana

objavljeno: 12.07.2018. u 17:25

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je kako je NATO snažniji nego prije dva dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je na konferenciji za medije održanoj nakon vanrednog sastanka posljednjeg dana NATO Samita izjavio kako su saveznice, u odnosu na prošlu godinu, značajno povećale izdvajanja za troškove odbrane.

Dodao je kako je do povećanja došlo naročito nakon što je on došao na funkciju. Kazao je kako su saveznice samo prošle godine osigurale 33 milijarde dolara i da smatra kako će to u skorije vrijeme biti povećano na 40 milijardi.

- NATO je mnogo snažniji nego prije dva dana - kazao je američki predsjednik.

Upitan o mogućnosti da se SAD povuče iz NATO-a ako povećanja sredstava za troškove odbrane budu nedovoljna, i da li je moguće to uraditi bez odobrenja američkog Senata, Trump je izjavio kako pretpostavlja da to može uraditi, ali da nema potrebe za tim.

- Ako druge zemlje ne daju doprinos, ne možemo biti zadovoljni. Nije se ponašalo fer prema SAD-u, ali to se promijenilo. Vjerujem NATO-u - kazao je Trump.

Dodao je kako SAD značajno ovisi o NATO-u, ali da je na sastancima održanim jučer u okviru Samita održao oštar govor o izdvajanjima za odbranu.

Ipak, smatra kako NATO pomaže više Evropi nego SAD-u.

Upitan da li su NATO saveznici zabrinuti zbog njegovog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Trump je izjavio kako su mu NATO lideri zahvalili što će se sastati s njim.

- Putin je moj suparnik. Da li je moj neprijatelj? Ne. Nadam se da će mi jednog dana biti prijatelj. Još uvijek ga ne poznajem dovoljno - rekao je Trump.

Poručio je kako će migracije biti jedno od glavnih pitanja na koja će se fokusirati tokom posjete Velikoj Britaniji.

- Evropska unija (EU) treba biti veoma oprezna. Migracije Evropu stavljaju pod kontrolu - smatra Trump.