open-navfaktor-logo
search
Prvo obraćanje
Trump o ubistvu Qassema Soleimanija: To je trebalo uraditi odavno
Nismo to uradili da započnemo, nego da zaustavimo rat, rekao je američki predsjednik
03.01.2020. u 22:07
get url
text

Sjedinjene Američke Države su ubile glavnog iranskog generala, odgovornog za upravljanje regionalnim operacijama Teherana, radi "zaustavljanja rata", a ne kako bi ga započeli, izjavio je u petak američki predsjednik Donald Trump, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Ono što su Sjedinjene Američke Države uradile jučer, trebalo je uraditi već odavno - kazao je Trump, aludirajući na ubistvo komandanta snaga Qudsa Qassema Soleimanija, koji je ubijen rano jutros u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

- Nismo to uradili da započnemo, nego da zaustavimo rat - rekao je američki predsjednik.

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.