open-navfaktor-logo
search
Incident u Kongresu
Trump odbio pružiti ruku Pelosi, ona pocijepala papir s njegovim govorom
Naša je nacija snažnija nego ikada prije, rekao je američki predsjednik Donald Trump, hvaleći u govoru o stanju nacije ekonomsko stanje u zemlji i svoje rezultate.
05.02.2020. u 08:09
get url
text

Trump je započeo govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa rekavši da je prije tri godine pokrenut "veliki američki povratak", naznačivši da će se 'State of the Union' posvetiti ekonomskim pitanjima.

-Godine ekonomskog nazadovanja su prošle - rekao je i dodao: "Idemo prema naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila nezamisliva i nikad nećemo ići natrag".

On je na kongresni podij izašao u tri sata po srednjoevropskom vremenu i govorio nešto manje od sat i po, dan prije nego što će Senat dati konačnu riječ o njegovom mogućem opozivu. Bilo je to i prvi put da se predsjednik našao licem u lice s predsjednicom parlamenta Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva. Predao joj je kopiju govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku.

U trećem, a možda i posljednjem godišnjem obraćanju naciji - ako u novembru ove godine ne uspije dobiti drugi mandat, Trumpu je govor bio prilika i da pošalje poruke važne za mogući ponovni izbor.

-Jedine pobjede koje su važne ovdje u Washingtonu su pobjede za Amerikance - kazao je, nabrajajući pozitivne ekonomske rezultate, piše Hina.

Među njima je naglasio da rekordni broj mladih ima posao, a da je nezaposlenost veterana pala na rekordno nizak nivo. Hvalio je uspjehe nedavno sklopljenih trgovinskih ugovora, naglasio da je SAD postao prvi u proizvodnji plina i nafte, da su granice sigurne, vrijednosti i nacionalni ponos obnovljeni, istaknuo je velika ulaganja u vojsku.

-Konačno smo uspjeli uvjeriti naše saveznike da plaćaju pošteni udio u NATO-u - istaknuo je.

-Suprotno od toliko drugih prije mene, ja držim obećanja - pohvalio se Trump, neprestano bivajući prekidan pljeskom i klicanjem republikanaca, dok je demokratska oporba uglavnom nepomično sjedila.

Neki od demokratskih zastupnika odbili su prisustvovati godišnjem obraćanju predsjednika, među njima i Alexandria Ocasio-Cortes. Trump je pozvao na finansiranje kako bi Sjedinjene Države bile prve na Marsu. "Amerika će biti prva nacija koja će staviti svoju zastavu na Mars." Obećao je zaštititi pravo građana na nošenje oružja, a teroristima je poručio: "Nikada nećete izbjeći pravdu ako krenete na američke živote."

Napao je neke od prijedloga zdravstvene reforme o kojima raspravljaju demokrati. "Nikad nećemo dopustiti da socijalizam uništi američko zdravstvo". Pohvalio se i nedavno objavljenim bliskoistočnim mirovnim planom, nestankom kalifata tzv. Islamske države i ubistvom njihovog vođe Abu Bakr al Bagdadija, kao i izgradnjom zida koji bi trebao spriječiti ulazak ilegalnih migranata. 

Napao je migrante bez dokumenata i rekao da će takvi "brzo biti izbačeni iz zemlje". Među gostima na govoru o stanju nacije bio je i venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido. Trump trenutno uživa pozitivan trend: postupak opoziva završit će u srijedu u Senatu njegovim gotovo sigurnim oslobađanjem, a u istraživanju javnog mnijenja Instituta Gallup dobio je 49 posto pozitivnog mišljenja, što je najviši postotak otkad je ušao u Ovalni ured u januaru 2017. 

I šlag na kraju: demokratski predizbori počeli su za njega najboljim mogućim ishodom, haosom s prebrojavanjem glasova u Iowi zbog čega demokrati nisu mogli objaviti rezultate izbora na vrijeme. Američki je predsjednik ponudio sliku svog predsjedništva u nadi da će nagovoriti Amerikance da mu daju povjerenje za još jedan mandat na izborima 3. novembra. Nijednom riječju nije spomenuo proces opoziva.

-Najbolje tek dolazi - rečenica je kojom je Trump završio svoj govor. Iza njega Nancy Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala je njegovu kopiju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.