Trump: Odluku o smjeni Tillersona sam donio sam, nismo se slagali u vezi s Iranom

Objavljeno: 13.03.18 u 15:22

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas u Washingtonu da je odluku o smjeni državnog sekretara Rexa Tillersona donio sam i da će dosadašnji šef američke diplomatije "sada biti mnogo sretniji", prenosi Anadolu Agency (AA). 

Donald Trump
Donald Trump

Trump je danas objavio da će novi državni sekretar biti direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Gina Haspel, prva žena na toj funkciji.

Američki predsjednik je novinarima Bijeloj kući rekao da je o ovoj temi s Tillersonom razgovarao već duže vrijeme i da će on "sada biti mnogo sretniji". 

Kako je kazao, njih dvojica se nisu slagala oko određenih važnih pitanja poput sporazuma s Iranom. 

-Međusobno smo se poprilično slagali, ali ne i oko određenih stvari. Kada gledate sporazum s Iranom, mislim da je užasan. On je valjda mislio da je u redu. Želio sam ga ili poništiti ili učiniti nešto, a on je osjećao drugačije, tako da nismo razmišljali isto - izjavio je Trump.

Američki predsjednik je pohvalio energiju i posvećest budućeg državnog sekretara Mikea Pompea koji je povodom najavljenog imenovanja zahvalio predsjedniku Trumpu na "prilici da služi kao direktor Centralne obavještajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar".

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće izjavio je da je Trump želio imati novi tim uoči razgovora sa Sjevernom Korejom i raznih trgovinskih pregovora

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove objave vratio sa skraćenog službenog puta u Africi.