Trump: Odluku o smjeni Tillersona sam donio sam, nismo se slagali u vezi s Iranom

objavljeno: 13.03.2018. u 15:22

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas u Washingtonu da je odluku o smjeni državnog sekretara Rexa Tillersona donio sam i da će dosadašnji šef američke diplomatije "sada biti mnogo sretniji", prenosi Anadolu Agency (AA). 

Trump je danas objavio da će novi državni sekretar biti direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Gina Haspel, prva žena na toj funkciji.

Američki predsjednik je novinarima Bijeloj kući rekao da je o ovoj temi s Tillersonom razgovarao već duže vrijeme i da će on "sada biti mnogo sretniji". 

Kako je kazao, njih dvojica se nisu slagala oko određenih važnih pitanja poput sporazuma s Iranom. 

-Međusobno smo se poprilično slagali, ali ne i oko određenih stvari. Kada gledate sporazum s Iranom, mislim da je užasan. On je valjda mislio da je u redu. Želio sam ga ili poništiti ili učiniti nešto, a on je osjećao drugačije, tako da nismo razmišljali isto - izjavio je Trump.

Američki predsjednik je pohvalio energiju i posvećest budućeg državnog sekretara Mikea Pompea koji je povodom najavljenog imenovanja zahvalio predsjedniku Trumpu na "prilici da služi kao direktor Centralne obavještajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar".

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće izjavio je da je Trump želio imati novi tim uoči razgovora sa Sjevernom Korejom i raznih trgovinskih pregovora

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove objave vratio sa skraćenog službenog puta u Africi.