Trump održao lekciju novinarima: Ovo je lov na vještice, milioni vas gledaju i pitaju se šta radite

Objavljeno: 19.05.17 u 09:14

Američki predsjednik Donald Trump prvi put je odgovarao na novinarska pitanja nakon serije novih otkrića o njegovim mogućim vezama s Rusima, navodnog pokušaja utjecaja na smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja i postavljanja specijalnog tužioca na čelo istrage o svim tim pitanjima.

Istragu će od sada, kao što je poznato, voditi Robert Mueller, bivši direktor FBI-a, čiji su izbor pozdravili demokrati i republikanci.

Muellera je na mjestu direktora FBI-a naslijedio James Comey, kojeg je Trump smijenio prošle sedmice. Mueller je imenovan nakon što je procurio sadržaj Comeyjeve bilješke u kojoj stoji da mu je Trump tražio da odustane od istrage protiv njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, koji je morao dati ostavku nakon samo 24 dana na dužnosti jer se utvrdilo da je lagao potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu o svojim razgovorima s ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejem Kisljakom.

Trump je u četvrtak izašao pred novinare nakon razgovora s kolumbijskim predsjednikom Juanom Manuelom Santosom. Međutim, novinare u Bijeloj kući najmanje su zanimale teme sastanka s nedavnim dobitnikom Nobelove nagrade za mir.

- Poštujem odluku da se imenuje specijalni tužilac, ali smatram da je sve ovo lov na vještice. Istraga o vezama s Rusima samo dijeli državu... Pričamo samo o takvim stvarima, a zanemarujemo velike pozitive promjene u našoj državi. Puno sjajnih stvari se ovdje događa, od privrednog rasta do zapošljavanja, e to su stvari na koje se želim fokusirati. OK, Rusija je tu, ali moj prioritet je SAD - rekao je Trump, koji je zatim direktno upitan je li nagovarao Comeyja da okonča istragu protiv Flynna.

- Ne, sljedeće pitanje! - odbrusio je novinaru.

Ubrzo je i pojasnio svoje viđenje situacije oko Comeyja.

- Dobro znate da je Comey bio izrazito nepopularan, čak su i demokrati ružno pričali o njemu. Njegov nastup na saslušanju u srijedu, dan prije smjene, bio je baš grozan. Napravio je strašnu grešku u izlaganju. FBI pod njegovim vodstvom i nije imao neku reputaciju, a s novim direktorom, čije ću ime uskoro objaviti, društvo u agenciji će biti oduševljeno. Riješit ćemo brzo ovu situaciju i srediti situaciju u vojsci, privredi, zdravstvu... - rekao je Trump.

Na pitanje o eventualnom opozivu, Trump je samo odmahnuo rukom.

- Ma to je smiješno, pa to svi znaju. Milioni vas gledaju i slušaju šta govorite i pitaju se "pa šta ovi rade?" - održao je Trump lekciju novinarima.